View Single Post
Eski 28-05-2014, 20:49   #1
ilker78
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-04-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9
ilker78 / İlk Topraksız Denemem ve Hüsran

Merhaba Arkadaşlar,

Bu sene evimin terasının uygun olması ve çok fazla kullanamadığımdan değerlendirmek için çilek, biber ve domates fideleri aldım ve ektim. Meyve, sebze yetiştirme konusunda deneyimli olmadığımdan başladım internette araştırmaya. Hormon kullanmadan doğal yollarla nasıl daha fazla verim alabilirim diye bakınırken bu harika forumu buldum. Forum üyelerinin mesajlarındaki sıcak, samimi ve içten tavırları çok hoşuma gitti. Forumda yazılanları okurken birde baktım, evde topraksız tarım uygulamarı yapılıyor ve verim de oldukça iyi... İşte dedim tam aradığım şey.
Aslında bu konuda hem çok şanslıyım hem de şanssız. Niye mi? Babam ziraat, annem kimya mühendisi. Biraz besin eriyiklerinin hazırlanması konusundaki paylaşımları karıştırıp kafamda bazı şeyleri netleştirip, notlar aldım ve gittim annemlere. Koydum notları önlerimne ve durumu anlattım. Ama sonuç hiç beklediğim gibi olmadı Annem 40 sene önce mezun olmuş. Ama o zamandan beri hiç kimya ile ilgili bir işte uğraşmadığı için bilgiler körelmiş gitmiş. Neyse dedim bir de babamın bilgilerini yoklayım. Babam da Yük. Ziraat Makina Mühendisi olduğundan tarım makinalarında çok daha tecrübeli. Bana bu topraksız tarım için yardımcı olamıyacağını söyledi. Canları sağolsun

Bende forumda üyelerin yaptığı uygulamalara baktım ve onlardan kendime uygulayabildiklerimi yaptım. Domateslerden bir tanesini söküp 10 lt'lik bir yoğurt kabında bir deneme yaptım. Besin eriğini şimdilik hazır satılanlardan almayı uygun buldum. Agregat içinse hidroton kullandım. Suyun ECsini 2,2, PH'ı da mümkün olduğunca 6-6,5 aralığında olmasını sağladım. Ancak 10 günde fide bu hale geldi. Diğerleri 2 katı oldu. Köklere baktığımda 2. ve 3. resimde gördüğünüz gibi üstten yeni köklerin çıktığını, alttakilerin çürüdüğünü gördüm. Bende fideyi hidroton olmadan suyun içine almaya karar verdim.

Eklenen Resimler
   
ilker78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön