View Single Post
Eski 25-05-2014, 12:56   #6
leventali
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Hayırlı pazarlar,

İstemek, göstermek, yöneticileri ikna etmek vatandaşın görevi değildir Sayın Old Tjikko. Gelişmiş demokrasilerde, yöneticiler orkestra şefi gibi davranırlar. Bilime önem verirler. Bilim adamları çalışmalarını yapar, paylaşır. Yatırımcı kesim bundan para kazanacağını anlarsa yatırım yapar. Yatırımcı, yakın zamanda büyük paralar kazanmayacaksa bu işe yatırım yapmaz. İşte burada devleti idare eden yöneticilere düşer iş.

Teşvik uygulayarak, ar-ge desteği sağlayarak, maliyetleri aşağı çekecek vergi muafiyetleri sağlayarak, özendirici unsurları sağlar. Olmadı kendisi bütçe ayırarak yapar.

Türkiye'nin çok büyük bir pazar olduğu 1940'larda görüldü batılılar tarafından. O yıllardan itibaren üretmeyip, üretileni satmanın daha karlı olduğu savı yerleştirildi toplumun kafasına. 3-5 nesil geçirmiş böyle bir uygulamadan sonra toplum istenilen kıvama gelmiş durumda. O yüzden kamikaze gibi davranan yatırımcılar ya da amatörler yeniliklere yatırım yapıyorlar.

Uzağa gitmeye gerek yok. Cumhuriyet'in kurduğu zirai kurumları ve bunların bugünkü durumlarını kıyaslamanız yeterli.

Devleti idare edenlerin ufku bilimin ulaştığı yerlerin altındaysa yapacak şey idarecileri değiştirmektir. Tabi mevcut köhnemiş sistemin buna ne yararı olur, ayrıca tartışma konusudur.

Çok sevdiğim bir söz vardır: Gökyüzünü hayal ediyorsan hedefin yıldızlar olmalıdır. Sanırım böyleydi

Türkiye'nin en saygın üniversitesinde profesör ünvanı taşıyan bir kişi, bir ar-ge projesinde "Yapılan uygulama çalışmazsa, yatırılan para havaya gidecektir." diye endişe duyup proje reddediyorsa, daha alınacak çok yol var demektir.

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön