View Single Post
Eski 24-05-2014, 20:38   #4
Old Tjikko
Yeni Üye
 
Old Tjikko's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-05-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 5
Red face

Yeniden Merhaba Sayın Leventali ve Sayın Malina,

BİMER'e "Görüş/Öneri" seçeneği altında Mayısın 6sında yolladığım yazı önceden planlanan bir yazı olmadığı için bende kopyası yok ve sayfa kopyala/yapıştırmama izin vermedi yazıyı yollamadan önce ne yazık ki.Ama o gün yazdığımı burada,maddeler halinde yeniden yapılandırmaya çalışacağım:

-Şimdiye kadar ülkemizde,tarımda gerçekleştirilen devrimlerin takdire geçtiğini ve daha gidilecek çok yol olduğunu söyledim.

-2023'te tarımda dünyanın ilk 5 arasında olmanın hedefinin yeterince iyi bir hedef olmadığı,çünkü herkes sınıf atlarken,sınıfta kalanların arasında en iyi 5 arasına girmekle aynı olduğunu söyledim.

-Dünya'da bütün kullanılabilir suyun %70inin ve tarım arazisinin %80inin geleneksel tarım içinde kullanıldığını ve 2050'de dünya'ya katılmış olacak 3 milyar insanı doyurmak için Brezilya büyüklüğünde toprağa ihtiyaç olacağını söyledim.

-Bu sorunun tek çözümü Topraksız Tarım gibi üssel teknolojilere geçişte olacağını söyledim.

-Topraksız Tarım tekniklerinden olan Hydroponics'in geleneksel tarıma kıyasla %70 daha verimli olduğunu,başka bir teknik olan Aeroponics'in ise Hydroponics'ten bile %70 daha verimli olduğunu söyledim.

-Aeroponics,geleneksel tarıma kıyasla %80 daha az alan,%90 daha az sıvı gübre ve %100 daha az böcek ilacı kullandığını ve Aeroponics ile su kullanımının %6'ya düşeceğini söyledim.

-10 yıl içerisinde,tüm gelişmiş ülkelerin topraksız tarıma geçeceğini söyledim.

-İsveç ülkesinin "Plantagon" adlı tesislerinde yıllardır bu konuda çalışmalar yapıldığını ve benzer çalışmaların Vietnam,Katar ve Singapur'da yapıldığını söyledim.

-NASA tarafından da araştırılıdığını söyledim.

-Yukarıda yazdığım bilgileri Peter Diamandis ve Steven Kotler'in birlikte yazmış olduğu "Abundance:The Future is Better Than You Think" kitabından edindiğimi söyledim.

-Topraksız Tarım hakkında birçok konsepti olan,Columbia Üniversitesinden emekli Dr. Dickson Despommier'e fikirler için başvurabileceklerini ve sitesi The Vertical Farm Project - Agriculture for the 21st Century and Beyond | www.verticalfarm.com adresinde yazan e-posta aracılığıyla temasa geçebileceklerini söyledim.

-2023'e 9 yıl kaldığını fakat Türkiye'nin bunu başarabilecek güçte olduğunu söyledim.

Yazıdan hatırladıklarım bu kadar....

Sayın Leventali,TT hakkında dediklerinizde haklı veya haksız da olabilirsiniz,Topraksız Tarım'a henüz pratik olarak girişimde bulunamadığım için bilemiyeceğim.Ama yazdığınızın geri kalanında sağduyu kullandığınız kesin.Size katılıyorum.

Ülkemiz,Demokrasiden daha fazla bir Cumhuriyet olduğu için(benim gözlemim ve tecrübelerim),direkt olarak üst düzey yöneticilere gitmek gerekiyor bazı şeylerin halledilmesi için.Eğer biz TT'ın sanıldığından ucuz,kolay ve verimli olduğunu gösterebilirsek üst düzey yöneticilere,anca o zaman gerçekten sınıf atlarız 2023'te.

Aşağıda iki tane,tezimi destekleyen link yolluyorum.

Urban Agriculture | Plantagon
High-tech farming: The light fantastic | The Economist


Dr. Dickson Despommier tarafından yazılan Dikey Tarım kitabı(okuması biraz zor olabilir):

The Vertical Farm: Feeding the World in the 21st Century: Dickson Despommier, Majora Carter: 9780312610692: Amazon.com: Books


Topraksız Tarım dahil,gelecek için faydalı olacak üssel teknolojileri barındıran kitap:

Abundance: The Future Is Better Than You Think: Peter H. Diamandis, Steven Kotler: 9781451614213: Amazon.com: Books


Düzenleyen Old Tjikko : 25-05-2014 saat 00:19 Neden: NASA kısmını ekledim.
Old Tjikko Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön