View Single Post
Eski 23-05-2014, 20:46   #3
leventali
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Old Tjikko Mesajı Göster
Topraksız tarımın dezavantajları
-Kuruluş maliyetinin yüksek olması,
-Yüksek teknik bilgi ve deneyim gerektirmektedir.
-Özellikle yetiştiricilikte kullanılan ortam ve sera otomasyonu sorunsuz olmalıdır. * Organik yetiştirme ortamları kullanılmadığı takdirde karbondioksit gübrelemesi gerekir. * Otomasyon sistemlerinde meydana gelecek bir elektrik kesintisi, sera sistemini ciddi zarara uğratabilir.
- İşçilik ve maliyet yüksektir. Günümüzde, tüketiciler satın aldıkları ürünün insan sağlığına uygun, çevre dostu bir üretim tekniği ile üretilmiş olmasından emin olmak istemektedir. Bu amaçla izlenebilirlik, sağlık ve çevre açısından tüketici güveninin sağlanması büyük önem taşımaktadır.
Merhabalar Sayın Old Tjikko,
Bu ülkenin en büyük sıkıntısı bilen teknik elemanlarının olmaması değil. Ya da dünya ölçeğinde bir ülke olmak için neler yapılması da değil ki bunlar da zaten biliniyor. Bilinmeyen, uygulanmayan şey bilineni hayata geçirmemek ya da geçiriyormuş gibi yapmak. Bu eleştirim sadece bugünkü hükümet için değil, bundan önceki Atatürk dönemine kadar olan hükümetler için geçerlidir.

Yanlış bilinen doğrularımız olduğu gibi, doğru bilinen yanlışlarımız da bolca mevcut. Gönderdiğiniz mektubun içeriğini bilmemekle birlikte, gelen cevaplarda dikkatimi çeken unsurlar hakkında bir kaç kelam etmek istedim.

Topraksız tarım uygulaması pahalı değil pahalılaştırılmış bir sistemdir. Bu açıdan bakıldığında yüksek maliyet gerektirmez. Topraksız tarımı illede cam seralarda, iklimlendirmesi yapılmış (ki en büyük maliyetlerden biridir), otomasyonu insan gücünü olabildiğince düşüren (ki ikinci en büyük maliyetlerdendir) sistemlerde yapmak zorundasınız diye bir kural ya da kavram yoktur. Bu site başlığında gerek amatörce, gerek profesyonel olarak bu söylediğime onlarca örnek bulabilirsiniz.

Çok rahat yüksek naylon serada artı getirecek bir masrafınız olmadan bu işi yapabilirsiniz. Sulama diyorsanız zaten bunun araç gereçleri her çiftçide olmak zorunda. İlave maliyetleri elbette var. Ama düşülecek maliyetlerle birlikte hesap yapıldığında yüksek naylon serada topraksız tarım, topraklı tarımdan daha ekonomik üretime sahip olacaktır.

Yüksek bilgi ve teknik deneyim konusuna gelince. Sanırsınız Satürn'e gidecek uzay gemisi atılgan içinde böyle bir düzenek kurulmak isteniyor. Çok rahat çiftçiler onların anlayabileceği seviyede bir eğitimle kendi gübrelerini bile hazırlayacak seviyeye gelirler. Allah aşkına çiftçinin gübresini, ilacını atmak için ziraat mühendisini mi çağırdığını düşünüyor bunlar. 75 yaşına merdiven dayamış annem bile benim olmadığım zamanlar gübre tankına gübre koyabiliyor. EC ölçmesini öğretmedim öğretsem çok rahat onu bile yapabilir.

Bunun AR-GE sini üniversiteler yapar ve halkla paylaşarak eğitir. Herkes kendi işini yapar.

Seranız bahsettiğim gibi bir sera ise, elektrik kesintilerinin öyle büyük facialara yol açmayacağı aşinadır. 2023 hedefi olan bir ülkede elektrik kesintisinden bahsetmek ayıp kaçar zaten. Kaldı ki en uzun elektrik kesintisi bile üç beş saati geçmez. Güneşin dünyaya daha 3.5 milyar yıl enerji vereceğini söylüyor bilim adamları. Demekki güneş enerjili sistemlerle bu sorun da ortadan kalkar.

İşçilik ve maliyetin yüksek olması konusunda da söyleyeceklerim yukarıdakilerden farklı değil. Sanırsınız diğer tarımda her çiftçi mühendisler ordusu çalıştırıyor.

Mersin toplantımızda sitemiz üyelerinden biri ile sohbet etmiştim. 10 dönüm seraları mevcuttu. Topraklı tarım yüksek serası. Kendisi bu işten nefret ediyordu. Çiftçilikten yani. Sebebini anlattığında kendisine yerden göğe kadar hak verdim. Çocukluğundan beri sabahın köründe kalkması, çamurlarda debelenmesi, kasaları taşıması vs. vs. vs.

Seraları topraksız tarım olmuş olsa, bu eziyetin büyük bir çoğunluğunu yaşamayacaktı. İnternette bolca bulacağınız videoları izlerken orada çalışan insanların giyimleri kuşamları bile bizim burada köy düğününe gider gibi.

Bunların olması için devlet teşviği olması gerekir. Öyle ciddi bütçeler ayırmasına da gerek yok. Milli gelirin %1'ini ayırsa yeterli. 10 yıl sonra Öve öve bitiremedikleri Hollanda'ya teknoloji satmazsak bir şey bilmiyorum.

Bizde her şey var. Her alanda mühendisimiz de var, çiftçiyi eğitecek kadrolarımız da var. Ciddi teşvik olursa bu konuda çiftçimiz bile meyleder.

Bu yazdıklarımı 20 m2 seramdaki deneyimlerimin ışığında yazıyorum.

Saygı ve sevgilerle...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön