View Single Post
Eski 23-05-2014, 15:53   #16
majakowski
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-12-2011
Şehir: Mannheim
Mesajlar: 6
Hindistan Tar Çölüne 70 yıl önce getirilen Prosopis juliflora toprak erozyonunun kontrolünde, sahadaki kuraklığı azaltmada ve yakacak odun kaynağı olarak, hatta, yabani ve evcil hayvan yemi ve gölgeleme açısından çok faydalı olup, çok yoğun bitki örtüsü oluşturur.

Prosopis çesitleri ve özellikle Prosopis cineraria Türkiye nin İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güney Anadolu bölgeleri için çörekleşmeye ve erozyana karşı en uygun Ağaç türleridir....

Tüm exotik bitkiler türkiye florasına tam tersine çok büyük ekonomik ve erozyon ile müçadelede yararlı olabilir. Örneğin:

-Pseudotsuga menziesii (Douglasie Göknarı) ağaç niteliğinden ve ekonomik değerinden dolayı avrupada geniş bir ağaçlandırma gelecek 50 yıl için gerçekleştiriliyo..özellikle Almanya da. Bundan ötesi Yangınlara karşı en dirençli ağaç türlerinden birisi

-son Fes tatiliminde özellikle ilgimi çeken Argan Ağacı (Argania spinosa), anavatanı Fas'ın güneybatısında bulunan kireçli topraklara sahip, yarı çöl olan Sous vadisi ve meyvelerinin çekirdeklerinden elde edilen kozmetik ve mutfakta kullanılan oldukça değerli yağı için yetiştirilen fundagillerden bir ağaçtır. Hem Ülkenin ekonomisine büyük katkısı vardır...erozyana ve çölleşmeye karşı önlemli bir ağaç türüdür.

-Mantar meşesi (Quercus suber L.), kabuğu çok değerli olan ve yetiştirildiği ülkelerin ekonomisine çok büyük katkısı olan bir meşe türüdür. Mantar meşesinin kabuğu, başta içki sanayiinde şişe tıpası olmak üzere, ilaç, ayakkabı ve motor sanayileri gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Conta yapımı, yer döşemeleri, ısı ve ses izolasyonlarında mantar meşesinin kabuğundan yararlanılmaktadır.
Mantar meşesinin kabuğundan elde edilen çeşitli mantar ürünleri içerisinde tıpalar mantar endüstrisinde çok önemli bir yere sahiptir ve en yüksek katma değeri yaratmaktadır. Çünkü mantar tıpa üretimine kadar bir çok aşama sözkonusudur. Bu aşamalar ağacın yetiştirilmesinden başlar, kabuğunun hasat edilmesi ve hasat edilen kabukların tıpa üretimi ve diğer ürünlerin üretimiyle sona erer. Dolayısıyla bu aşamalarda hem katma değer hem de istihdam yaratılır. Böylelikle hem ağacın yetiştirilmesi ve mantar hasadı sırasında kırsal kesime istihdam sağlanmış olunur, hem de tıpa üretimi aşamalarında mantar endüstrisi istihdam sağlamış olur... Ondan Ötesi YANGINLARA karşı en dayanıklı ağaç türlerinden birisidir!!!

majakowski Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön