View Single Post
Eski 18-05-2014, 19:29   #27
Ferhat Ozdemir
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-03-2011
Şehir: Texas/Houston
Mesajlar: 61
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi turhanengin Mesajı Göster
Sayın Ferhat Özdemir;
Çok teknik çalışmışsınız tebrik ederim .Saygılarımla Turhan Engin.
Cok tesekkur ederim. Bu ilk topraksiz tarim denemem oldugu icin, ben de deneme-yanilma yoluyla ogreniyorum bir cok seyi. Hazir bahsetmisken yaptigim istemdeki hatalar aciklayayim.

Bitki yerlestirilen oluklar:
Daha fazla fide yetistirmek icin bitki oluklari cok yakin actim. Belki ust kismi duzenli budayarak, ve yakinlara bir aspirator koyarak havalandirma saglanilabilir, lakin kokler icin iyi bir fikir degildi. Eminim bir sure sonra bu kokler boru icerisindeki su trafigini olumsuz yonde etkileyecektir. Bu yuzden su hizini en asgariye indirmem gerekecek.

Tahliye borusu
Tahliye deligininden en az 30 cm mesafe birakmak, son bitkinin kokunun tahliye borusundan cikmasini ve tahliye deliginin tikanmasini engelleyecektir. Sonuc olarak sistem icerde oldugundan acaba tahliye deligi tikandi mi tikanacak mi ve boyle bir durumda iceriyi su basma endisesi her gun oluyor. Elektronik bir kac cozum yolu buldum lakin vakit bulup hayata geciremedim. Insallah onumuzdeki gunlerde yapabilirim.

Su pompası ve hortumlar
Kullandigim su pompasi simdilik yeterli gorunuyor. Lakin altinda bulunan sunger cok cabuk tikaniyor. Ilk kullandigim gubreyi internetten arastirinca, kullanicilarin kirlilik konusunda ortak fikrini gordum. Gubre icinde ne varsa artik, su hortumlarinin ici yosun gibi kahverengi bir maddeyle kapliyor. Her gecen gun biraz daha kalinlasarak deligin tikanmasina kadar sorun olusturdu.

Hortumun icine kablo sokup deligi acmak istesem de kablo ucuna takilan maddeler piston etkisi olusturup butun kiri bir yere toplayip hortumun tamamen tikanmasina sebep oldu. Ayrica hortumu sisteme sabitledigimden cikartip temizleme imkanim yoktu. Mecburen tikanan yeri bulup pense ile ezerek gevsettim biraz. Sonra Allah ne verdiyse diyip ufurup ancak cikartabildim, ve ben cok ugrastirmisti.

Hesaba katilmayan yerler simdilik bu kadar.

Son olarak gozlemledigim sonuca gore, perlit kullanilan bitkilerin kok yapisi islenmis kil kullanilanlara gore cok daha cabuk gelisiyorlar. Yani perlitin performansi kile gore daha iyi gibime geldi.

Dedigim gibi bu sistemi ilk yapiyorum. Allah kismet eder tutturur isem,
Su sogutma, Su isitma, iklimlendirme, Gunesi taklit edebilen aydinlatma, Otomatik EC ve PH vs. yapabilen bir otomasyon projem var. Ona baslayacagim insallah.

Ferhat Ozdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön