View Single Post
Eski 10-07-2007, 20:49   #5
kürekçi
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-09-2006
Şehir: İzmir, Muğla
Mesajlar: 874
Fotoğraflarınız çok güzel ferahzade Lakin bir düzeltme yapmalıyım. Bu ağaç bildiğimiz karabiber ağacı değildir. Yalancı karabiber ağacı veya Amerikan karabiber ağacı olarak da bilinir.

Benim İzmir'de gözlemlediğim kadarı ile bu civarda peyzaj amaçlı bolca kullanılmaktadır ve oldukça arsız bir ağaçtır. Sonbaharda köke yakın bir yerden budadıkları (kestikleri) ağaç ilkbaharda yeni verdiği sürgünler ile benim boyumu kat be kat aşmıştı. Ayrıca sürekli yeşil kalması ve sürekli olarak çiçeklerini tazeleyerek güzel görünüşlü, minik, kırmızı top şeklinde meyvelerini vermesi ile görsel şölen sunmaktadır.

Bu bitki ile evde küçük bir oyun da düzenleyebilirsiniz. Yaprakçıklarından birini koparıp bir kap suya yatay bir şekilde koyduğunuzda gemi gibi ilerlediğini göreceksiniz. Buna sebep olan salgıladığı güzel kokulu eterik yağdır.

Ek bilgi;
Schinus molle L. 10m'ye kadar boylanabilen, herdem yeşil ağaç. Dallar aşağı doğru sarkık duruşlu, yapraklar pinnat, çiçekler sarı, Meyveleri kırmızı ve küre şeklinde. Kaliforniya civarında doğal yayılış gösteren tür, Batı ve Güneydoğu Anadolu'da park, bahçe ve yol kenarlarında süs bitkisi olarak yetiştirilir.

Kaynak: Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kitaplar Serisi No:116 Tohumlu Bitkiler Sistematiği

kürekçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön