View Single Post
Eski 13-05-2014, 22:13   #5
s.serdar
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,478
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mustafaakin Mesajı Göster

Aklımdan geçen bidonlardaki suyu buharlaştıran güneş enerjisiyle sıcaklığa oranlı bir su akışı bunun için buharlaşan suyu o sıcak ve güneşli ortamda tekrar sıvı hale getirecek soguklukta duran bir metal bu metalin soguguyla buhar tekrar sıvı hale gelip bitkiyi besleyecek. çıkış noktası bu bu fikri gerçekleştirecek kimya bilgisine ne yazık ki sahip değilim acaba neler yapabiliriz ?
Sayın mustafaakin.

Buharlaşan suyun soğuk metal ile yoğuşması düşüncesi bana pek uygun gelmedi. Aynı ortamda metali soğuk tutabilmek hiç enerji kullanmadan ne kadar mümkün pek kestiremedim.

Ancak civarınızda bir akarsu ve göl var ise su koçu adı verilen bir pompa sistemi ile suyu hiç bir enerji kullanmadan çok uzun ve yüksek mesafelere taşımak son derece mümkün.

Projenize destek olması açısından yatçılar ve uzun deniz yolculuklarına çıkacak olanlar için deniz suyundan içme suyu üreten bir düzenek var. İsmin ne olduğunu bilemediğim için yazamıyorum.

Benim gördüğüm sistem özetle şu şekilde: 30 cm çapında, 20 cm yüksekliğinde metal ve yuvarlak bir kap var. İçine 2 litre kadar deniz suyu konuluyor. Bu kutunun tam merkezinde seyyar bir bardağın gireceği şekilde bir yuva var. Buraya seyyar bir bardak yerleştiriliyor. 30 cm çapındaki ana kutunun üzerine ters çevrilmiş limon sıkacağı gibi ters çevrilmiş şeffaf plastikten konik kapak bir kapatılıyor. Düzenek güneşin altına bırakılıyor. Güneş altında ısınan su konik kapağın yüzeylerinde mili mikron ebadında su damlacıkları olarak toplanıyor. Buharlaşma devam ettikçe yoğunlaşan damlacıkların ebatları büyüyor ve ağırlaşıyorlar. yerçekim kuvvetinin gücüyle, bu gözle görünmeyen damlacıklar ters çevrilmiş koninin yüzeyinde kayarak, koninin ucunda büyük su damlacıklarına dönüşüp kutunun merkezine yerleştirilen bardağın içine damlıyor.

Bu sistemle iyi bir güneşlenme altında 2 saat içinde bir bardak dolusu saf ve içilebilir su oluşturabiliyormuş.

Eğer siz bu bardağın konumunu biraz yukarı kaldırabilir ve bir şamandıra sistemi ile bardakta biriken suyu 20-30 cc lik miktarlarla, 20 lik bidonun dışına taşımayı becerebilirseniz bu iş oldu demektir.

Saygılarımla.

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön