View Single Post
Eski 06-05-2014, 20:58   #1
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
birnefestoprak / Two Seeds in a Pod tohum araştırma ve ticari üretim çiftliği

Name:  LogoFinalWebsite1.jpg
Views: 2602
Size:  25.5 KB

Bahçenin bulunduğu şehir: Tampa.

Bahçenin büyüklüğü: Simdilik 1 donumden biraz daha buyuk (ihtiyaca gore genisletebiliriz).

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları: Florida sartlarinda gunes sorunumuz yok, bahceler de tum gun gunes aliyor; bazen kuvvetli ruzgar olabiliyor ama Meksika Korfezi'nin dibinde, Florida'nin Dogu kiyisina gore korunakli bir bolgedeyiz; tuzluluk sorunu yok, daha once kimyasal urunler de kullanilmamis; topragi istikrarli bir sekilde isleyip tava getirmeye calisiyoruz.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri: 9b.

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb): Bir sehir ciftligi (ing. urban farm) ustunde yer alan ticari tohum ve mahsul bahceleri; ayni zamanda masraflari ticari uretimle karsilanan Anadolu Tohumlari'ni Koruma ve Yayginlastirma (ANATOHUM) Projesi'nin de ana arastirma/uygulama merkezi.

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı?: Daha once birkac kisi amator olarak kullanmis fakat genel olarak pek iyi bakilmamis, kendi haline birakilmis.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz?: Bu sayfadaki bahcelerle Nisan 2013'ten itibaren...

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı?: Profesyonel yardim almadik. Belli bir plan dahilinde ilerliyoruz.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz: Ilk firsatta resimler ekleyecegim.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): Bakim benim tarafimdan yapilsa da ara ara esim ve arkadaslarimiz belli isler icin (otlarin yolunmasi, belli araclarin, yapilarin yapimi vs) yardima geliyor.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?: Bahceler, bir keci ciftliginin icinde yer aliyor. Bahcelere yurume mesafesinde kecilerin barindigi agil ve tavuk kumesleri var.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı?: Tohum uretimini tam kapasiteyle, daha verimli bir sekilde saglayabilmek.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler): Arastirma ve ticari uretim kapsamina alinan cesitlerin tamami yenilebilir bitkilere ait.

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı?: Yetistirdiklerimin tamami ozel ilgi alanima giriyor.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı?: Ayirmaksizin, tamami benim icin cok ozel.

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz?: Evet, bahcelerin esas amaci tohum uretimi.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl?: Bir kuyu var fakat maalesef arizali. Simdilik sadece sebeke suyu kullanabiliyoruz.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz?: Malclama ve kuru tarim uygulamalari. Zaten, iklim itibariyle, 1-2 gorece kurak gecen ay disinda yagis sorunumuz olmuyor; hatta Temmuz ve Agustos aylarinda yetistirme planlarini alt ust edebilecek ve bitkilere zarar verebilecek kadar cok ve siddetli/anlik yagmurlar yagiyor. Bir de yapimini yeni bitirdigimiz seramiz icin 200 lt'lik zeytin ficilarindan iki adet yagmur suyu toplama unitesi yaptik, bunlarin da cok faydasi oluyor/olacak.

Toprak özellikleri: Florida genelinde oldugu gibi burda da "toprak", kumdan olusuyor. Keci gubresi, leonardit, toz iz elementler gibi bilesenlerle topragi hem mineraller acisindan guclendirmeye hem de su tutma kapasitesini duzenlemeye calisiyoruz.

Kompost yapıyor musunuz?: Simdilik sadece keci gubresi kompostluyoruz.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu?: Cok.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz?: Neem yagi, BT, zararlilari elle toplamak gibi uygulamalar yapiyorum. Arkadas bitkilerin ekimini kismen yapiyoruz ve bunu daha etkin hale getirmek gerekiyor.

Bahçeniz organik mi?: Evet.

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz?: Temelde sadece keci gubresi; organik uretim icin uygun olan malzemeleri de takviye olarak kullaniyorum.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı?: Manas oluyor. Ozellikle yere sermeden once gubre/kompost icinde bulduklarimizi tavuklara yem yapiyoruz.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz?: Butun bitkiler elle tek tek sulaniyor.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu?: Hayir, sehir icinde ve evimize gidis gelis 1.5 saat mesafede yer aliyor. Iklim geregi, bitkileri kasip kavuran donlar olmuyor.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler?: Iyi ki bu isi kurmusum diyorum. Benim icin hem profesyonel anlamda hem de hayata bakis acisindan esi bulunmaz bir laboratuvar ortami sundu.

Tetanoz aşısı oldunuz mu?: Evet.

Bu bahcenin sayfalarinda, zaman zaman ANATOHUM Projesi'ne Agaclar.net uyeleri tarafindan bagislanan tohumlara ait yetistirme bilgileri ve tohumlardan yetistirilen bitkilerin resimleri de yayinlanacaktir. Bu bilgileri yayinlarken, tohumu bagislayan uyelerin kimliklerini "bunun tohumundan bana da gonderir misiniz" tarzindaki isteklerin ve mesajlarin onune gecmek icin, sakli tutacagim. Soz konusu uyelerin kimliklerini, projeye bagisladiklarini dusundukleri tohum icin ilgili mesajda kaynak olarak gosterilmeyi arzu etmeleri halinde aciklayabilirim.

Ürettiğim sebzelerin restoran için satış fiyatları:
SebzeSatış BirimiFiyatı ($)
Asya yeşillikleriDemet2
Bamyalb3
Baş lahanalb1
Bok choy (orta)Tane2
Biberlb4
Çin lahanası (Nappa)Demet1
Domateslb4
Fesleğen (dallarıyla)Poşet4
Fesleğen (sadece yapraklar)Poşet10
Havuç (iri)Demet2
Havuç (ufak)lb2
Hıyarlb2.5
Kara lahanaDemet2
Karpuzlb1
Kavunlb1
Kış kabağılb2
Marul (büyüklüğüne göre)Baş1.5-2.5
MısırAdet0.75
OtlarDemet2
Patlıcanlb2.5
Pancar (iri)lb2
Pancar (ufak)Demet2
PazıDemet2
Sap kerevizDemet2
Şalgam (iri)lb2
Şalgam (ufak)Demet2
Taze fasulyelb3
Taze soğanDemet2
TurpDemet2
Yemeklik kabaklb2.5

*lb, yaklaşık 454 gr'a denk gelen ağırlık birimidir
**Otlar grubuna dereotu, maydanoz, roka, tere, deniz börülcesi gibi bitkiler girmektedir
***Bazı konularda gözlem yapmak için ekilen hibrit tohumlara ait bitkiler dışında, yukardaki liste yalnızca atalık tohumlardan üretilen mahsul için geçerlidir


Düzenleyen birnefestoprak : 08-03-2018 saat 18:27
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön