View Single Post
Eski 06-05-2014, 14:57   #12
murat doğan
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-07-2013
Şehir: antalya/alanya
Mesajlar: 373
Ben bittim. aklım fikrim darmadağın, aynı bir bonsainin dalının dalcıklara ayrılması gibi bölündüde bölündü. bu konuya neden bu kadar kafa yorduğuma gelince. mugonun ilk dal olarak düşündüğüm dalı diğerlerine göre daha cılız yani onu diğerlerine göre daha hızlı geliştirmeliyim. **** doğru tabirle ağaçta ne kadar enerji var ise ona kullanmalıyım. bu süreçte mutlaka dalda yeni sürgünlerde oluşacak. konu ilk konuşulurken dal ya kalınlaşacak ya çatallanacak gibi bir şey duyunca kafamda o an ampuller yandı. zaten uzun zamandır. kafamda çözmeye çalıştığım bir şeydi. şuradan devam edeyim. biraz uzun yazacağım kendimi ifade edebilmek için.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi badrobot Mesajı Göster
Sn.murat doğan.
Eğer dal çatallanırsa dal daha hızlı kalınlaşır. Bunu şöyle düşünün; at arabasını 1 at mı yoksa 2 atmı daha hızlı çeker? Ama siz dallar çatallansın diye devamlı uç alımı ve ya sürgüne göre dal budamasını sık sık yaparsanız o zaman kalınlaşmaz.
sayın badrobot katılıyorum. çatalansın diye budama ve uç alımı yapıldığında o an için kalınlaşmaz. ancak şuda var. dal çatallanınca daha hızlı kalınlaşıyorsa önce çatallanmayı sağlayarak dalın çatallanma sonrası daha hızlı kalınlaşmasını sağlamak mantıklı değil mi. dalı istediğimiz kalınlığa gelinceye kadar serbest büyümeye bırakma sonrasında çatallanma işine başlamak bu anlamda sadece bir tercih ve yöntem meselesi olmuyor mu. mutlaka ki türe göre içinde bulunulan ortama göre farklılıklar olacağından genel şeyler söylemek doğru değil. çatallanmayı sağladıktan sonra sürekli uç alımı ve budama yaparsak dediklerinize katılabilirim, çünkü o zaman ağacı büyüme konusunda baskılamış oluyoruz, çatallanma sağlanmış olsa dahi zaten büyümeyecektir. bana çatallanma sağlayıp serbest büyümeye bırakmak daha avantajlı gibi geliyor. Ama çoğu yerde dallar istediğiniz kalınlığa gelinceye kadar bırakın serbestçe büyüsün şeklinde tavsiyeler okuyorum. ( tabii ki o konuya **** adaya özel durumları bu söylediğimin dışında tutuyorum.)ne yapacağız bu durumda, istediğimiz kalınlığa gelen dal üzerinde sert bir geri budama ile yeni sürgünlere teşvik edip dalcıklar ve çatallanma oluşturacağız. bu hali ile konu sadece farklı iki yöntem ve dolayısıyla ağaca ve yoldaşına kalmış bir tercih meselesi oluyor.( ben ağacın sahibi lafını sevmiyorum bu tabir bana daha doğru geliyor. çünkü ağaçla uzun bir yolculuğa çıkıyoruz sonuç olarak. bu kadar sevdiğiniz bir şeye sahiplik duygusuyla yaklaşamazsınız, o sizin yoldaşınızdır artık)

Alıntı:
Ağaç üzerinde birçok dal ve güçlü bir lider varken, herhangi başka bir dalda budama/uç alımı yapmak her iki amaca da çok fazla hizmet etmeyecektir; daha ziyade ağaçtaki en güçlü enerji akışının olduğu bir dalın gelişiminin daha da hızlanmasına neden olacaktır kanaatimce.
işte enerjinin tamamını kalan dallar **** kurbanlık dal almaması için, bizim ağacımızda ki planlamamıza göre belkide dallandırıp kalınlaşmasını istediğimiz dal için, diğer dalların enerjisini baskılamamız gerekecek. ne zamana kadar? çalıştığımız dal istediğimiz çatallanmaya ulaşıp çatallanmış hali ile serbest büyümeye bırakıncaya kadar. o zamana kadar da sayın sakakinin uyarısını düşünerek diğer tüm dallarda da enerjiyi kısıtlamamız mı gerekecek. çatallanma içinde çalışılan dalı budarsak heryeri budamış olduk ağaç nereye büyüyecek o zaman. hadi bakalım döndük mü başa. allahım nereden başladım nereye geldim. biri beni kurtarsın.


Alıntı:
"Aslında ikinizin açıklamalarının hem kesişen hem de kesişmeyen kısımları var"
işte burada otobanda ters yöne girmiş gibi oldum. herşey burada kesişti. benim dallar birbirine girdi. çatallansınlar mı, özgürce büyüsünler mi, kurban mı olsunlar, lider mi olsunlar. şaka bir yana hepinize çok teşekkür ediyorum. müthiş katkılar yaptınız bana. halen netleşmeyen yerler olmakla birlikte büyük oranda konu kafamda şekillendi. şimdi budayarak ve uç alarak çatallandırmaya kaldı iş sanırım pratik yaparak, tecrübe ederek, görerek bu iş oturacak kafamda.

Alıntı:
Yani diyelimki ağaçta gelişmekte olan güçlü bir lider veya kurbanlık var ve siz yan dallardan birisinde çatallandırma veya herhangi başka bir amaçlı uç alımı/budama yaptınız. Bu durumda gelişmekte olan ve güçlü durumdaki dala giden enerji daha da artacaktır ve amacınıza ulaşmanız o kadar kolay olmayacaktır.
benim dalın işi başka bahara kaldı demektir bu.


Düzenleyen murat doğan : 06-05-2014 saat 15:17 Neden: ekleme yapmak
murat doğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön