View Single Post
Eski 05-05-2014, 22:29   #27
fozada
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 07-03-2013
Şehir: Mersin / Adana
Mesajlar: 61
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Sayın Nilgün hanım; Benim anladığım şey domalan ökse otu gibi yarı asalak yaşıyor. Kendinin kök vs. gibi dışarıdan beslenmesi mümkün değil. Ökse otu gibi yerleştiği bitki domalan otu gibi veya ağaç bazı ağaçları seviyor. Seyrettiğim belgeselde Fransızlar trüf mantarı olarak adlandırıp domuzlara ve köpeklere buldurduklarını ancak domuzların çok sevdikleri için insanları sakatlayabildiklerini bu nedenle domuz ile aramanın yasaklandığını anlatmışlardı. Ben domalan mantarının farklı çeşitleri olduğunu gördüm. Elimden geldiği kadar inceledim. Belki görmediniz ama Emirdağ'da iri bir cinsi var. Sizin Konya'da gördüğünüz ile aynı olduğunu düşünüyorum. Orada ağaç olmadığına göre domalan otundan besleniyor. O bitki muhtemelen uzun yıllar yaşıyor. Yoksa kısa sürede yok olurdu. Diğer bir çeşiti de daha küçük ve lezzetli ağaçlardan besleniyor. Nasıl büyüdüğünü hala anlamadım. Minicik ince kıl gibi bir kök ilkbaharda genellikle yağmurlardan sonraki sıcaklıklarda bir anda toprağı kabartıyor. Bilmeyen birinin görmesi mümkün değil. Ben bilen kişiler ile giderek oldukça fazla denemeden sonra çok az görmeye başlamıştım. Bir arkadaşımın av köpeği yavruladı. Kendine ayıracağı yavruya Emirdağ'dan domalan mantarı getirtebilirsem kokusunu almasını sağlamaya, Bende bulunan bir kısım meşelerin köklerine domalan mantarını doğrayarak ve sulayarak miselinin köke yerleşmesine, yetiştirmeye çalışacağım.
Ağaç veya bitkide kök içerisinde her zaman yaşıyor. Ürün vermeye başladığı zaman incecik kök üzerinden o besin vs. nasıl çok hızlı büyüyor bilimsel olarak anlatabilecek arkadaşlar var ise ben de öğrenmek isterim.
Sayın Muda'nın da belirttiği gibi domalan mantarı mikorizal mantar türlerinden biri. Yani varolabilmek için mutlaka bir başka bitkinin kök bölgesine yerleşmek zorunda.

Aslında bu asalaklık durumundan , üzerine yerleştiği bitki de memnun. Zira kendi kılcal köklerinin dahi ulaşamadığı derinliklere mantar ulaşıyor, aldığı suyu ve besin maddesini bitkiye taşıyarak, bitkinin beslenmesine katkıda bulunuyor. Bunun karşılığı olarak bitkiden, kendi ihtiyacı olan karbonu alıyor. Yani bir nevi, alan razı-veren razı durumu söz konusu. Hatta bu tür bitkilerde yapılan araştırmalarda, kök bölgesinde mantar bulunan bitkinin yeşil aksam ve kök bölgesinde hızlı gelişim olduğu, emsallerine göre daha bol çiçeklenme yaptığı tespit edilmiş.

fozada Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön