View Single Post
Eski 05-05-2014, 13:58   #68
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Genel şablonu doğru kavramışsınız, Sakaki'nin düzeltmeleriyle de sanırım kafanızda baya bir oturmuştur bu konu Sn. murat doğan.

Aslında bu gübreleme konusu çok göreceli, bu sebeple tam bir reçete vermek, mümkün olmadığı gibi doğru da olmaz. Bu konuda en iyi öğretmen "şahsi tecrübeleriniz".

Öncelikle üzerinde çalıştığınız türler en büyük öneme sahip kriter. Türlerin özel isteklerini bilmeniz zaten şart. Fakat okuyup öğrenemeyeceğiniz detayları da üzerinde çalışıp hatalar yaptıkça göreceksiniz.

Örneğin benim son yaptığım hata, delicelerime çok az miktarda da olsa Nitrat ağırlıklı bir gübreyi zaten hızlı ve güzel geliştiği bir dönemde vermem oldu. Gübreden hemen önce çıkan yaprakla hemen sonra verdiği yapraklar arasında boyut olarak en az 3 kat fark var. Eğer tam güneşe almasam boğum aralıkları da eminim çok uzun olurdu.
Şimdi bu konu tecrübeler hanesine yazıldı, bundan sonra bu konuya benim yetiştirme şartlarım özelinde dikkat etmem gerekecek. Tabii hatayı düzeltmek için bu çıkardığı yaprakların da hepsi zamanı gelince alınıp yeni sürgünler beklenecek.

Hümik asit konusu da türe özel görülmesi gereken bir uygulama. Fakat sularımız kireçli ve ağaçlar da genel olarak hafif asidik yönde toprağı sevdikleri için genelde kullanmak faydalı oluyor. Ancak kireçli toprağı seven delicelerimde tek bir kez bile kullanmadım mesela. İhtiyaç da duymuyorlar. Tabii bu "delicelerinizde humik asit kullanmayın" anlamına gelmemeli, belki benim kullandığım toprak karışımı ve suyumdaki kireç oranı o kadar da yüksek olmadığı için onlara ideal geliyordur. Sizin şartlarınızda gerekebilir.

İşin özü, genel teknik bilgilere hakim olmalı, ağacın isteklerini de okumayı iyi öğrenmelisiniz. Bundan sonra kendinize nasıl bir program çıkarmanız gerektiğini en iyi siz bileceksiniz. Yıllar içinde olgunlaşacak etkili bir besleme programına mutlaka sahip olacaksınızdır, ilgi gösterdiğiniz sürece.

İyi çalışmalar, sağlıklı ağaçlar dilerim.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön