View Single Post
Eski 05-05-2014, 10:05   #67
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi murat doğan Mesajı Göster
... taki evet oldu, başardım bu aday artık bir bonsai dediğim zaman, artık dengeli 10.10.10 **** 20.20.20 oranlarında bir gübreye başlıyorum.
Buraya kadar doğru ama bu noktada ufak bir hata var sn murat doğan.
Bonsaide istediğimiz formu elde ettiğimizde artık dengeli gübreye geçiyoruz diye birşey yok. Gübre içeriklerini ve oranını daima türe göre ve ağacın durumuna göre ayarlamaya devam ediyoruz. Bu aşamadan sonra tekrar 20-20-20 gibi bir gübre kullanmak yaprak küçültmesini olumsuz etkileyebilir. Örneğin ben pek hızlı gelişmesini istemediğim çoğu delice zeytinimde 6-6-0 / 8-10-4 gibi bir gübre kullanıyorum. N oranını yükselttiğimde yapraklar büyümeye başlıyor.

Hatta çok aşırı hızlı gelişen oya ağacına verdiğim Azot oranını da son 1-2 senedir düşürdüm, aksi halde gelişimi ile başa çıkamıyorum

Anlayacağınız bazı şeyleri çok aceleye getirmemek gerekiyor. Zaman içinde her ağacın isteğini veya alması gereken oranı kafanızda daha rahat tasvir edebiliyorsunuz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi murat doğan Mesajı Göster
bu arada hümik asitide arada kullanıyorum. faydası var.
Evet, kesinlikle. Özellikle çeşme suyunu kullanıyorsanız faydası büyük. Hatta çeşme suyu kullanıyorsanız ara sıra toprak pH'ını dengelemekte fayda var; örneğin sıvı kükürt ile...


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi murat doğan Mesajı Göster
aklıma takılan iki şey var. kış sonunda, uykudan çıkmalarına yakın zamanda, gerektiğinde kök budaması yapıyoruz. Bu dönemde de yani kış sonunda bir miktar azot içeriği fazla olan gübre kullanmak gerekir mi yoksa öylece gübre kullanmadan bırakmalı mıyım.
Kök budaması ağır ise bir süre hiç gübre vermemek en mantıklısıdır.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi murat doğan Mesajı Göster
ikinci olarak ise izelementler konusu var. iz elementlerde de gübreleme gibi özel bir rejim var mıdır. **** çoğu ticari gübrede iz elementlerde var bu yeterli midir.
İzelement katkılı gübreler bence yeterli oluyor. Sadece ara sıra demir takviyesi yapmak şart olabiliyor.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön