View Single Post
Eski 05-05-2014, 00:02   #1
pak organik
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-02-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 8
Wink Organik NPK ile İnorganik NPK arasında ne fark vardır

Organik sertifikası olan bir kompost gübreyi incelediğimizde analiz raporunda organik azot miktarı %3,5, Toplam Azot %4,08, Toplam P205 % 2,4, K2O %0,95 değerlerine ulaşılmış.. Kimyevi gübre ile nasıl kıyaslayabilirim bu değerleri..

Örneğin Kompoze bir 15 15 15 NPK gübresinde inorganik olarak %15 azot, %15 fosfat, %15 potasyum olduğunu biliyoruz. İnorganik formda olan bu besinleri bitki direk alabiliyor. Oysa ki organik formda olan yukarıda analiz değerleri verilen gübredeki besinlerin bitki tarafından alınabilmesi için bakteriler tarafından inorganik hale getirilmesi gerekiyor. (Mesela azotta amonifikasyon ve nitrifikasyon bakterileri gibi..)

Aslında merak ettiğim konu şu; Organik gübredeki bitki besin miktarlarını istediğim gibi hazırlayabilme imkanım varsa ve bunların bitkiye yarayışlı hale getiren bakterilen sayısı ve cinsini de istediğim miktarda toprağa verebiliyorsam, kimyasal yolla bitkiye verilen bitki besin maddeleri sonucunda meydana gelecek bitki büyüme hızına, hangi başa baş noktasında ulaşabilirim? Bunun imkanı var mı?

Eğer ki organik yolla üretim yaptığımda kimyevi yolla üretilen bitkinin hızıyla baş edemiyorsam, en azından ortaya çıkacak ürünün miktarsal açıdan kalitesini geçebilir miyim.. Tat,ömür,vitamin mikt.vs. ile zaten rekabet edebiliyorum.. Sorunum hız ve ürün miktarı.. Bu konuda denemeleri, araştırmaları olan arkadaşlar yardımcı olabilirse sevinirim..

Bitkinin büyüme hızına bir çok faktör (ısı,ışık,toprak fiziki yapısı vs.) gibi bir çok etkenin etki ettiğini biliyorum.. Gübre haricindeki tüm etkenlerin eşit olduğunu kabul ederek bu sorunun değerlendirilmesi lazım.. saygılar..

pak organik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön