View Single Post
Eski 04-05-2014, 20:54   #12
turkanatalay
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-08-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 239
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever Mesajı Göster
Konya şartlarında erkek incir ağacının çevrede olma ihtimali yok. Bu sene sarı lop incir almıştım. Erkek inciri nereden bulacağım
Bizim oralarda top derler erkek incire. Haziran ayında toplanmaya başlanır. Sabahları erkenden kalkıp toplarız topları. Komik oldu biraz. Sıcak bastığında kaşıntı olursun zaten. Neyse top pazarı kurulur ve orada satılır. Bazen çok ucuz olur bazen pahalı. Borsa gibidir top pazarı. Sabahtan ucuz verirsin 1 saat sonra bir kaç tüccar gelir, fiyatlar fırlar, tavan yapar. Hem de en fazla %12 de değil. Kat be kat. Neyse, anlatasım geldi heralde, özledim sanırım top toplamayı. Sonra o toplar ne deniyordu bilmiyorum bir ot var, kalın, ip gibi, ona dizilir ve incir ağaçlarının arasına asılır ki erkek incirden(toptan) çıkan sinekler dişiyi döllesin diye. İncirin çekirdekli olmasını da sağlıyormuş bizimkilerden duyduğum kadarıyla. Küçükken sorardım babama, incirler olgunlaşsın, çekirdekli olsun diye yapıyoruz derdi.
tüccardan alabilirsiniz diyeceğim ama Konya tarafında incir olacağını pek sanmıyorum ben de. O yüzden oralara top getiren tüccar olur mu bilmem.

turkanatalay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön