View Single Post
Eski 27-04-2014, 20:40   #18
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Bu ağaçta geçen sene nisan ayında gövdeyi çatlatıp kafasını gösteren bazı sürgünlerin kalınlığı kasım ayında 1 cm'i geçmiş durumdaydı.

Fakat bu kadar bol ve güçlü dallar yapmış olmasına rağmen gövdede sanıyorum geçen seneden bu seneye kalınlık farkı ancak 0.5 cm kadardır. O da ikinci dalın altında kalan kısımda, o dalın daha üzerinde göze çarpan hiçbir kalınlaşma yok.

Benim görüşüme göre kayda değer bir gövde kalınlığı yakalamanın tek yolu ağacı yere dikip birkaç sene hiç dokunmamak. Geniş saksı da değil, çünkü örneğin bu ağacın saksısı zaten 25 litre.

Ağaç geniş saksıda elbette gelişir, fakat hiç dokunmadan metrelerce, üç beş sene serbest büyümesine izin vermek kaydıyla. Bu ağaç zaten metrelerce uzunluktayken kesilip saksılanıp satışa çıkarılmış. Ağacın ilk fotoğrafına bakarsanız bu kendini belli ediyor.

Ağaç belirli bir kalınlığa gelip sonra geriye budanınca, yeni çıkardığı sürgünleri zaten gövdedeki mevcut damar yapısıyla rahatlıkla besleyebiliyor ve bu nedenle kalınlaşmaya ihtiyaç duymuyor. Gövdede kalınlaşma, ancak mevcut gövdenin besleyemeyeceği kadar bol üst dallanma sağlayarak, gövdeyi yeni damarlar üretmeye mecbur bırakarak sağlanabiliyor.

Fakat begonvil inanılmaz hızlı büyüyebilen, bu nedenle aynı hızda kalınlaşabilen bir tür, belki en hızlı kalınlaşabilenler arasında. Bu nedenle bir cm çapında bir fidanı bahçede uygun bir yere dikmeniz durumunda senede en az 2 cm kalınlaşmanın rahatlıkla sağlanabileceğini söyleyebilirim.

Tabii yaşadığınız yerin kış koşullarını da düşünmek şartıyla.
Yaşadığınız yerde eğer kış şartlarını atlatamayacağını düşünüyorsanız da tavsiyem, bahçe imkanınız da olduğunu düşünerek, ağaçlarınızı şu anda saksılarıyla birlikte bahçede, ekim ayına kadar hiç dokunulmayacakları bir yere koymak. Begonvil aynı üst yapıda olduğu gibi kök yapısında da arsız, kısa sürede yere köklerini atacak ve büyük bir hızla gelişecektir, buna emin olabilirsiniz.

İlk donlar gelmeden önce ağaçlarınızın yere attığı kökleri kopararak saksılarıyla birlikte ağaçlarınızı donlardan korunacakları bir yere (sizin böyle bir yeriniz olduğunu da biliyorum ) alarak kışı geçirtir, bir sonraki baharda yine aynı işlemi yaparsınız. Bu yöntemin de inanılmaz faydası olacaktır birkaç sene içinde.

Kısaca kalınlaşmanın formülü = hiç makas vurulmayan üst yapı + hapsedilmeyen kök sistemi

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön