View Single Post
Eski 22-04-2014, 22:21   #8
İsmail Kuzucu
Ağaç Dostu
 
İsmail Kuzucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Balıkesir/Gönen
Mesajlar: 3,802
Sayın gökceada, genç bir üretici ve çiftçi olduğum için yazıyorum.

Topraklarımızın yapısını biz mi bozduk, abd mi? Toprak, potasyum ve organik maddeler istedi biz ver nitratı ver üreyi ver azotu. Yarın hava yağmurluymuş ver üreyi gitsin. Hâlâ böyle yapanlar var malesef. Bilinçli olunsaydı tahlil ile gübreleme yapılıp bu durumlara gelinmezdi.

Tohumluk için yazacak olursam, ne ekersen onu biçersin derler. Sizin dediğinizde aynı hesap işte. Çiftçi artık kendi alma tohumlarla ekim yapmamalı. (Yerli tohumlarımız hariç) Ben fide satışı yapıyorum kısa bir örnek vereyim. Ben 25 gr tohum için 5 lira veriyorum, bir çiftçi dedenin bri 1 kiloya 60 lira veriyor. Dedenin tohumları, olgunlaşma olmadan toplanmış, ismine ne derse inanmanız gereken bir tohum. Benim tohumum ise sadece tohumluk olarak yetişen ürünlerden alınmış marka tohumlar. Fideyi alanlar seneye bir geliyor dedenin cinsleri farklı farklı ve az ürün vermiş, hatta hiç vermemiş. 3-5 kuruştan kaçıp yine kendimize yapacağımızı yapıyoruz.

Köyün muhtarı olayına gelirsek, muhtar abilerim kendi işlerinle ilgilensin yeter. Eğer benim üreticim ziraat odası ile iletişim kurarsa mühendisler onların tarlasına kadar gelip bilgi veriyor. Siz yeter ki yardım isteyin. Geçen sene bahçemize en az 4-5 defa ziraatten geldiler. Dedikleri cümleyi aynen yazayım, "Çiftçimiz bizi yeter ki çağırsın bizim görevimiz bu her zaman yanlarına geliriz."

Saygılar..

Sayın serdarsa bilgilendirme için ayrıca teşekkür ederim..

İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön