Konu: Ozlem A
View Single Post
Eski 21-04-2014, 13:56   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Ozlem A

Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?
Uzun zamandır izliyor olduğum evcini adlı bir blogdan Meyvelitepe sitesine ulaşmış ve takip etmeye başlamıştım, agaclar.net'te bu sitede bir link olarak yer alıyordu, forumlara üye olma gibi bir düşüncem olmadığından bakıp geçmiştim. Sonra bitkilerle ilgili internette yaptığım araştırmalar beni hep bu adrese yönlendirdi, aradığım cevaplar hep burada, hem de yazışmalar gayet ciddi ve seviyeli bir tarzda ben de üye oldum.

Burada neler öğrendiniz?
Ne öğrenmedim ki desem daha yerinde olur. İlk aklıma gelenler Sayın Meyvelitepe’den enzim ve kompost yapımı, Sayın Mine Pakkaner’den ev yapımı bitki ilaçları, hastalık ve zararlıları tanıma becerileri diyebilirim. Tabii site bir derya, öğrenilecek ve keşfedilecek çok şey var..

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?
Birşeyler öğretme noktasında olduğumu pek düşünmüyorum. Ancak, mutfak konusunda yararlı olduğunu düşündüğüm bilgi ve deneyimlerimi paylaşmaya ve reçetelerimi vermeye gayret ediyorum. Bu arada enzim yapımı ve bitkiler hakkında dişime gore soru görürsem cevaplamaya çalışıyorum. Umarım benden birşeyler öğrenen birileri de çıkıyordur.

Sizi tanıyalım
İstanbul Teknik Üniversitesinde Tekstil ve Endüstri Mühendisliği eğitimi aldım, aynı okulda master yaptım. Ancak kariyerim bankacılık alanında oldu. Uzun sure bir Amerikan bankasında çalıştım. Kendime koyduğum bırakma zamanı hedefimi bir yıl geçirerek te olsa, bankacılığı geçen yıl bıraktım.

Şu sıralar ailemle vakit geçirmenin tadını çıkarıp yarı zamanlı olarak eşimle çalışıyorum. Mutfakta yaratıcı işler yapıyor, çocuk sahibi olana dek yemek yapmamış olmanın acısını çıkarıyorum. Babam tam bir bitkisever olduğundan belki de bitkilere olan ilgi ve sevgim her zaman vardı. 5 yaşımda evde bulduğum tohumlarla bahçemizde bir minik bir marul tarlası oluşturduğum günden bugüne dek, fırsat bulduğum her ortamda bir şeyler yetiştirdim.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?
Şu anda da mutlaka en az bir saatim çiçeklerime ait. Arka bahçe projem gerçekleşirse bu çok daha artacak.

Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu" diyebileceğiniz neler var?
Forum bir umman, o kadar çok bilgi var ki zaman zaman görülemeyen bir çok konu oluyor ve üzerine yorum yapılmamış olan konular bazılarımız için çok yararlı bilgiler içerse de kaybolabiliyor. Bu konuda nasıl bir çözüm olabilir emin olmasam da belki ilginç ve faydalı görünen ve yeniden tartışmaya açılmak istenen konular moderatörler tarafından örneğin ‘haftanın spotlight konusu’ şeklinde dönüşümlü olarak belki gündeme alınabiir.

Bir de çok temel konularda mesaj sayıları çok ama çok arttığında bilgiler çok dağılıyor ve elemek yeni balşayanlar için çok zorlaşabiliyor. Keşke bilgi içerikli mesajlar ilgili başlık altında yıldızlansa falan da tartışma ve bazı tekrarlı sorulardan ayrışabilse.

Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?
Belki yeni üyeler için olabilir (tecrübeden Sitede soru sormadan önce forumda iyi bir arama yapmak ve konuyu bulunca da önceki bilgileri okumak çok önemli, 10 yıllık geçmişi olan bir sitede pek çok soru sorulmuş ve en ayrıntılı şekilde zaten cevaplanmış. Yine de sorular cevaplanıyor ama biraz ön okuma ve araştırma ile bir adım öteye geçmek mümkün olabiliyor.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?
Çok mutlu ediyor J Aslında sokaktaki ağaçtan, kaldırımın köşesinde çıkan yabani otlara kadar her bitki ilgimi çekiyor. Özellikle tohumdan ağaç yetiştirmeyi çok seviyorum. Bu güne kadar çam, atkestanesi, fındık, kestane, erik, gojiberry, manolya, nar, limon ve mandalinayı çekirdekten büyütmeyi başardım, bir kısmını bahçesi olan arkadaşlara verdim, kalanları da saksılarda yaşatmaya çalışıyorum. Yer sıkıntısı nedeniyle evde çiçek ve mutfak için yetiştirebileceğim otlar ve yeşilliklerle sınırlanmış durumdayım.

Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?
Çok var aslında.. Ama hep hatırlayacaklarımdan biri işim gereği Londra’ya taşındığımda balkonlu ev arayışım. Bahçecilik kültürü bu kadar gelişmiş olan İngilizlerin şehirde ne kadar az balkonlu ev yaptıklarını farketmek çok şaşırtıcı, dolayısıyla bulması da çok zor olmuştu. Epeyce daha fazla kira ödemek te cabası. Sonrasında otobüslerle, taksilerle torba torba toprak ve saksı taşıma maceralarımı hiç unutamıyorum.

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?
Planlarımda değişiklik olmadı ama burada öğrendiğim bilgiler ile bahçe hayallerimi gerçekleştirmede daha donanımlı hale geldiğimi düşünüyorum.

Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?
İlk olarak bu yılki 10.yıl toplantısına katıldım. Çok olumlu duygularla ayrıldım. Toprakla uğraşmak insanların gönlünü güzelleştiriyor olmalı. Bu kadar güzel insanı birarada başka yerde görmek çok zor J

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?
Eskiden sıkça İngiliz bahçe kitaplarından yaralanıyordum, özellikle görsel olarak çok iyi olup süs türleri ve peysaj anlamında çok iyiler. Artık internet kaynakları kitaplardan daha öne çıktı, konusuna göre başarılı bulduğum siteleri izliyorum. Ayrıca Permakültür ile ilgili kitaplar okuyorum. Bill Mollison’un meşhur Permakültür’e Giriş isimli kitabını eğer henüz okumadılar ise her doğasevere önermek isterim.

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?
Örnek aldığım kişiler anneannem ve babaannem. Ben küçükken annem çalıştığı için geleneklerle yaşayan o son kuşağa kısa bir sure de olsa ulaşabildim. Anneannem her hayvanı (yılan yavrularını bile) seven, koruyan ve iyileştirmeye çalışan bir hayvansever, babaannem ise küreğin sapını toprağa dikse yeşertecek kadar elinden her şey tutan, bostanında bizim için her türlü meyve ve sebzeyi yetiştiren bir bitki delisiydi. Her ikisini de sık sık rahmetle anarım.
Bir de TEMA kurucusu Sayın Hayrettin Karaca kuşkusuz herkes tarafından örnek alınması gereken bir doğa ve vatanseverdir.

Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar.net'i onlardan ayıran özellikler ne?
Yok.

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?
Almadım, isterdim. Zaman zaman üniversite sınavında tekrar şansımı denemeyi düşünmüyor değilim J

Zamanınızın ne kadarını Agaclar.net'e ayırıyorsunuz?
Her gün 10 dakika bile olsa bakmaya çalışıyorum.

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?
Mutfak, özellikle sağlıklı beslenme ve yazmak.

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?
Evet, ne kadar düzgün bir sistem kurulduğuna hala inanamıyorum. Ben de bir dahaki tohum paylaşımına ben de katkıda bulunmayı umuyorum.

Gönüllüsü olduğunuz Sivil Toplum Örgütleri var mı? Hangileri?
TEMA üyesiyim. Üye olmamakla birlikte 2005 yılına kadar TEGV kapsamında çocuklara gönüllü eğitim verdim ve çeşitli benzer aktivitelerde bulundum.

Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekir mi?
Hayır katılmadım.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?
Yeterli bulmuyorum.

Hobi bahçeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?
Faydalı olduğunu düşünüyorum.

Hepsinden sadece birer tane yazın: En sevdiğiniz;
Bir tane seçmek gerçekten çok zor.. Cevaplarımın uzunluğu için özürler..
ağaç: Ihlamur, yok iğde, yok yok çınar, asıl meşe, aaa hayır at kestanesi, ah mavi ladini unuttum.. diye sürer bu konu
çiçek: Bu sıralar kokulu mini beyaz sıklamenlerim (anemonlarım darılmayın
kitap: En çok bu seçimde zorlandım ama bütün kitaplığımı bağışlayacak olsam şu iki kitabı veremezdim: Turgut Özakman – Şu Çılgın Türkler ve John Fowles - French Lieutenant’s Woman.
şarkı: Undisclosed Desires (Muse) ve Cambaz (Mor ve Ötesi) ve pek çok türkümüz
müzik grubu/müzik sanatçısı: Muse / Tarkan
ressam: Monet
şair: Aşık Veysel , Özdemir Asaf
film: Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni (Yavuz Turgul)
web sitesi: agaclar.net

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön