View Single Post
Eski 18-04-2014, 21:20   #303
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi smnunal Mesajı Göster
Bizim bahçede var bu glayöl çeşidinden. Bizim arazilerde ve dağlık alanlarda kendiliğinden hem tohum hemde yumrudan çoğalır. Bu çeşide soğuk dokunmaz yalnız kokusunu bilmiyorum.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 Mesajı Göster
Adnan bey çocukluğumda hatırlıyorum bizim ovada olur kokuludur.Hatta aynı renkte olanlar ama kokusu az olan bir türü bahçemde var. Araştırınca benim türe benzediğini fark ettim çiçek açınca resmini çekeyim.Kışa etkilenmiyor bahçede kalıyor kendiliğinden açıyor.
Glayöl başlığında 2009 yılında yazılmış aşağıdaki bazı mesajları okuyunca bunların Anadolu'nun birçok yerinde doğal olarak yetişen Yabani Glayöl olabileceğini düşünüyorum..
Oysa, Bizans Glayölü İstanbul'a has endemik bir bitki..Anadolu'nun birçok yerinde doğal olarak bu kadar çok bulunan bir glayölü İstanbul Üniversitesi Botanik Parkında niye koruma altına alsın ki ?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 Mesajı Göster
Bizim ovalarda da çok var yaklaşık 10 yıl önce bir öğrencim 2 tane soğanı oradan toplamış ve bana vermişti çoğaldı gitti.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Öznur Mesajı Göster
Bizim burada tarlalarda o kadar çok ki! Ama hayvanlar için kışlık ot biçme zamanında açtıklarından otlarla birlikte hep biçiliyorlar. Bu sene birkaç kök mutlaka söküp bahçeme getireceğim.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Öznur Mesajı Göster
Yabani glayöl, çok güzel bir pembe renkte
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi muhacir07 Mesajı Göster
Ormanlık alanlarda sıkça rastladığım ve adını bilmediğim bu çiçeği çok beğenirdim.meğer adı yabani glayölmüş.Öğrendiğime sevindim.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 Mesajı Göster
Benim bahçemde bundan var 5 sene kadar evvel bir öğrencim vermişti üredi gitti.Kışa yapraklı geçiriyor dondan da etkilenmiyor.
Glayöl, Kılıç Çiçeği (Gladiolus)

Yabani glayölün Giladiolus Byzantinus değil de, Gladiolus italicus olabileceği de belirtilmiş aşağıdaki linkte:

Yaban glayölü /

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön