View Single Post
Eski 18-04-2014, 17:22   #18
kuntin
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-11-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 2
selamlar
bu bölüme 4 senedir bişeyler yazılması ilginç
internette şöyle bir yazı buldum.paylaşmak istedim..
pH düşürmek için hidroklorik (HCl), sülfürik ve fosforik asitten bahsediliyor. Anladığım kadarıyla, kötü yan etkileri en az olan asit HCl, ancak ölçüyü kaçırmamak şartıyla, yoksa çok tehlikeli olabilir. Asitlerle uğraşırken de çok bilgili ve dikkatli olmak lazım.

HCl ile KH ve pHın düşürülebileceğinden söz ediliyor. HCl sudaki kalsiyumbikarbonatla Ca(HCO3)2 reaksiyona giriyor ve ortaya CO2, H2O ve CaCl2 çıkıyor. Yani:

2HCl + Ca(HCO3)2 --> 2H2O + 2CO2 + CaCl2

CO2 havaya uçuyor, CaCl2 deki fazladan klor ise suyun biraz daha fazla tuzlanmasına, yani iletkenliğin artmasına yol açıyor. Suyun iyon dengesi de klor lehine biraz bozulmuş oluyor, ancak bunun henüz bilinen kötü bir yan etkisi yok deniyor. pH ve KH düşmüş oluyor, ancak diskus veya çoğu Apistogramma türleri için gerekli düşük tuzlu yumuşak su elde edilmiş olmuyor. Bu iş için en iyi yöntem yine de torf. Ayrıca torfun bir avantajı da, suya saldığı organik asitlerin ağır metalleri nötralize etmesi, deri ve solungaçları koruması.

HCl ile pH düşürme işleriminin mutlaka içinde balık olmayan ayrı bir yerde yapılması gerekiyor. Karıştırdıktan sonra suda kesinlikle serbest HCl kalmamalı, çünkü zehirli. Diğer bir deyişle, suya KH\'ı sıfırlayacak kadar çok HCl katmamak gerekiyor. Hassas ölçümler gerektiren bir iş.






Ph ayarı hakkında

kuntin Çevrimdışı   Başa Dön