View Single Post
Eski 31-12-2005, 10:46   #7
sezinci
Ağaç Dostu
 
sezinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,969
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi BayMineral
Türkiye' de yüzlerce yıl evvel dikilen çınarların hiçbiri mi anıt ağaç olamadı?

Atalarımız çınar dikmeyi bizden daha mı iyi biliyordu? Günümüzden daha mı iyi fidanlar yetiştiriyorlardı?

(bu sorular ağaçlar net üyelerine değil, ilgili kişilere sorulmuştur, bu yüzden kimse alınmasın)
Ben üzerime alınmadım ama yine de cevap vereyim.

Adamlar bu işi gerçekten ciddiye alarak yapıyorlar. fidan yetiştiriciliği bir sanayi gibi olmuş artık. Fidanlıkları gezdiyseniz daha iyianlarsınız.Fidanlıklarda yerli ve ithal diye satılır fidanlar. İthal fidanların formları çok güzeldir. Bir o kadar da pahalıdır.
Örneğin Türkiye'de yatiştirilmiş bir Mavi Ladin bir süre sonra mavi rengini kaybeder. Ama ithal edilenlerde böyle bir sorun yaşanmaz. Teknik olarak ne yapıyorlar bilmiyorum ama onların yetiştirdiği bitkiler başka.

Bir arkadaşımıza 40-60 cm boylarında Mavi Ladin fianları gerekliymiş. Ben de İstanbul'da büyük bir fidanlığı olan bir arkadaşıma sordum. Bu fidanları Türkiye'de bulması neredeyse imkansız dedi. Ben bunları Hollanda'dan getiriyorum. Onu da istediğim sayıda alamıyorum. Vermiyorlar dedi.

Bana göre bu fidanları bizim yetiştiremememizin sebebi biraz sabırsız olmamız. İstiyoruz ki paramızı uzun süre bağlamayalım kıza sürede kazanç sağlayabilelim.

Bizde de bu işi yapan firmalar var (VSB, Gardenia) tabii ama sayıları maalesef çok az. Bildiğim kadarıyla onlar da daha çok iç mekan bitkileri çalışıyorlar.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön