View Single Post
Eski 16-04-2014, 10:22   #96
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nymphblue Mesajı Göster
Merhaba, eşim sayesinde tanıştığım güzel bonsaiye iyi bakabilmek için internette araştırma yaparken bu forumu buldum. Bonsaim konusunda yardımlarınıza ihtiyacım var. Sanırım kaş yaparken göz çıkardım bu konulardan hiç anlamamama rağmen toprağını değiştirdim. Saksısındaki toprağın bir kısmını temizleyip yerine torf doldurdum. Bir de koçtaşta görüp aldığım bonsai sıvı bitki besinini vermeye başladım. Yaklaşık 1 buçuk hafta önce yaptım bu işlemleri. Yaprakları kötüleşmeye başladı. Bu sabah da toprağının üstünde küf gibi beyaz bir şeyler gördüm fotoğraflarda anlaşılıyor mu bilmiyorum ama pamukçuk gibi şeyler. Bir de tomurcuklar var ama çiçek açmıyor. Sadece bir tane açtı bir günde soldu. Bu bonsai benim için çok değerli, sağlığına kavuşması için yardım edin lütfen
Merhaba sn nymphblue,

Aslında marketten alınan bir hazır bonsaide öncelikle yapılması gereken şeyi yapmışsınız. Markette satılan hazır bonsailer aslında hiç de uygun olmayan ve uzun vadede kök çürümesine neden olan bir karışıma ekili durumdadır. Toprak değiştirmekle aslında iyi bir karar vermişsiniz vermesine ancak yine hatalı bir toprak kullanmışsınız: Torf!

Marketlerdeki bonsailer nakliye, bekleme, markette teşhir, vs. süreleri boyunca susuzluktan ölmemeleri amacıyla çok su tutucu bir karışıma ekilirler, fakat bu karışım bir süre sonra kökte çürüme yapmaya başlar ve bitki sağlığını kaybederek bir süre sonra ölür. Yapılacak en doğru işlem (mevsim ve koşullar uygun olmak kaydıyla) toprağını değiştirmek ve mümkünse saksısını büyütmektir. Kullanacağınız toprağın geçirgen bir toprak olması gerekiyor. Sadece torf kullanmanız yine sorunlara neden olur, çünkü çok su tutucu özellikte ve daha da önemlisi organik bir maddedir!

Toprakla ilgili bir çok farklı reçetelere rastlayabilirsiniz internette, ama hepsinin ana çıkış noktası: toprağın yeterince geçirgen ve yeterince nem tutucu olmasıdır (ne az ne de çok). Örneğin: %25 torf, %25 dere kumu, %25 pomza, %25 bahçe toprağı gibi bir karışım... Bu reçete iklim özelliklerinize, bitkinin türüne, bakım şartlarınıza vs. göre ufak değişiklikler gösterebilir.

Diğer bir önemli hatanız da toprak değişiminin hemen ardından besin/gübre vermiş olmanız! Saksı değişimi, kök budaması, vs. gibi işlemlerin ardından bir süre gübre/besin vermememiz gerekli... bitkinin kökünün güçlenmesi için birkaç hafta beklemek en iyisi. Özellikle köklerinde sorun olan sağlıksız bir bitkiye gübre vermek, köklerini yakmaktan başka bir şeye yaramaz.

Ayrıca, satın aldığınız bitkinin ihtiyaçlarını öğrenmeniz de bitki için hayati öneme sahip. Örneğin satın almış olduğunuz bitki tropik bir tür ve soğuğu fazla sevmez, hele soğuk + nem kombinasyonu en kötüsü.

Geç olmadan uygun bir toprak karışımı kullanarak bitkinizi saksılamanızı, sağlığına kavuşana kadar ılık ve ışık alan bir yere (ama direkt güneş ışığından bir süre koruyun) koymanızı, ve toprağın nemi kaybolmak üzereyken sulamanızı öneririm. (Köklere şu aşamada müdahale etmeyin).

Başarılar...

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön