View Single Post
Eski 12-04-2014, 23:10   #1929
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi leylllaaa Mesajı Göster
resimde görünen bonsaim 9 nisanda hediye olarak geldi,2 günlük. İnternette bir siteden alındı. 10-12 yaşları arasında olduğu yazıyormuş. görünüşte sağlıklı gibi duruyor. Gövde ve dal şekillendirmeleri yapılmış. Kıvrımlı gövde ve üst üste olmamak kaydıyla basamaklı bir dallandırma yapılmış. Üzerinde yeni sürgünler ve yapraklar var. Asıl dal diplerinden ve gövdeden gereksiz dal uzantıları oluşmuş ve kuru yapraksız, bomboş minik dalları da mevcut. Şuan ki görüntüsü kalabalık gibi.. Dallar karşıdan çok farkedilmiyo yapraklar nedeniyle. Direk olmayan ancak gayet aydınlık bir yerde duruyor şuan. bakımı, gübrelemesi, budaması, saksı değişimi ilke ilgili genel olarak bilgi edindim ama acemilikten şuan ne yapacağım konusunda kararsızlık yaşıyorum. Yeni sürgünlerin olması nedeniyle budama yapmalımıyım en doğru budama ne zamandır, bahardan başlayarak yaz da dahil olmak üzere 15 günde bir verilecek olan gübrenin en uygun oranı ne olmalı NPK? Saksı değişimini yapmayı düşünmedim-ne zaman yapılması lazım? saksının altında büyük bir drenaj deliği mevcut ancak saksı dibinde çakıl vs bir şey yok. Ayrıca gövde üstünde yosunlanma başlangıcı var (tabaka halini almamış ama gövde yeşil rengine bürünmüş, bu bir sorun mudur?) özellikle bu tür ile uğraşan, bana daha fazla bilgi verecek arkadaşlar yardımcı olun lütfen.. Erguvan ve karaçam tohumu ekmiştim, filizlenmediler daha.. Şimdi kocaman bir ağacım oldu, heyecanı büyük, yanlış bir şey yapmak istemiyorum.. Aynı zamanda eşimden hediye çünkü
Merhabalar Sn. leylllaaa,

Ağacınız Carmona değil, çin karaağacı. Bu isimle ararsanız daha doğru bilgilere ulaşırsınız. Hazır alınan market ağaçları arasında en çok rastlanan türdür.

Saksısı bu ağaçların standart satış saksılarından daha geniş görünüyor, ağacın sağlığı da yerinde gibi, şimdilik saksı değişimi yapmanızı gerektirecek bir durum yok gibi görünüyor. Bu işlemi sonbahara ya da önümüzdeki senenin baharına bırakabilirsiniz.

Budama bu tür için, gelişim döneminin herhangi bir zamanında, gerek duyuldukça yapılabilir. Şimdilik ağacınız daha çok yeni, bir süre hiçbir budama yapmadan ağacı sağlıklı şekilde yaşatıp yaşatamayacağınızı görmeniz daha önemli. Ağacınız uzayan sürgünleri sebebiyle düzensiz görünse de temelde zaten seri üretim esnasında basit bir dizilim yapılmış durumda. Kurumuş dalları çıkış noktalarından, ana gövde üzerinden çıkan çok ince yeni sürgünleri de yine çıktıkları yerlerden keserek ağacın dallarını seyreltebilirsiniz. Bu şekilde ana dalları ve dal dizilimini de daha iyi görebilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra yan dallar üzerinde de fazlasıyla uzamış ikincil sürgünleri geride 2-4 yaprak bırakarak budayabilirsiniz.

Şu dönemde (ve zaten genel olarak) bu ağaca verebileceğiniz en uygun gübre dengeli bir NPK oranına sahip gübre olmalıdır. Bu dengenin 3-3-3 ya da 20-20-20 olması çok da önemli değildir, uygun dozda verdiğiniz sürece ağacınızın alacağı fayda aynı olacaktır.

Ağacınızdaki yosun oluşumu dikkate alınacak bir durum değil. Bir zararı olmaz. Zaten havalar ısındıkça bu oluşumun kaybolduğunu gözlemleyeceksiniz.

Bu arada ağacınız için en uygun bakım koşullarını balkonda, açık havada sağlayabilirsiniz. Sabah ya da akşamları günde birkaç saat direk güneş ışığı alması da ağacınıza fayda sağlayacaktır.

Çin karaağaçlarını ve genel bonsai bakımı konularını bolca okumanızı tavsiye ederim. Okuyup öğrendikçe zaten birçok sorunuzun cevabına ulaşacaksınız.

Birşeyler yapmak için acele etmeyin. Öncelikle ağaca sağlıklı bir şekilde bakabildiğinize emin olmanız lazım. Sonrasında stil ve şekillendirme ile ilgili detaylara girebiliriz.

İyi çalışmalar, keyifli hobiler dilerim.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön