View Single Post
Eski 11-04-2014, 00:31   #7
woltran25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: Edirne
Mesajlar: 211
Bu lanet böcekten bende muzdaripim. Beş yıldır uğraşıyorum. Böyle bir şey olduğunu bilsem kesinlikle başka bir yere hobi bahçesi kurardım. Meyve verme yaşındaki 5 kiraz ağacım her yıl çiçekle doluyor, geçen sene sadece bir ağaçtan 1 çift kiraz yiyebildim diğerlerinin meyvesini henüz göremedim. 5 armut ağacından 2 meyve 4 elma ağacından 3 elma alabildim. Şerefsizler ayvaya da geliyor ama pek tercih etmiyorlar o yüzden bir kaç kilo ayva alabildim. Geçen senede mavi leğen koydum tamam leğenler böcek topluyor ama toplamakla bitmiyor ki kalanlar yapacağını yapıyor.
Bu sene gözümü kararttım, geçen sene arıcılık forumunda bir arkadaşın calypso adlı bir ilaçtan bahsettiğini ve arılara zarar vermediğini okumuştum önce onu aldım sonra Tavastaki çiftçilerin suya sirke koyduğunu öğrendim. Ağaçlar çiçek açmadan 2 dönüm bahçeye sirkeli suyla dolu 30 mavi leğen koydum. Böcekleri elle toplarken çiçeklere zarar veriyorum diye toplamak için cerrahi penset aldım ve böcekleri beklemeye başladım. Bunlar hava yeterince ısınmadan ortaya çıkmıyorlar. Sanırım bu yüzden bademler kayısılar gibi erken çiçek açan ağaçlar kendini kurtarıyorlar.
İlk saldırdıkları armutlar oldu bahçeye bir geldim bir kısmını leğenler tutmuş olsada armut ağaçları böcek dolmaya başlamış o hırsla böcekleri pensetle eze eze topladım. Topladım ama 1-2 saat sonra gene dolmaya başladılar. Bende nasılsa kaybedecek bir şeyim yok deyip ilacı sıktım. Sonraki günlerde elmalar ve kirazlara sıktım. Her ağaca 3-4 gün arayla 2 kez ilaç sıkmış oldum.
Bugün son kontrolümde en küçük armut ağacında 6 meyve diğerlerinde 20-30 meyve elmalarda henüz çiçeklenme tam bitmemiş olmasına rağmen ağaç başı en az 20 meyve kirazlarda erken olmasına rağmen 4-5 saydım. Bence armut ve elmalarda başarılı oldum kirazlardan emin değilim sonraki günlerde belli olacak.
Link vermek yasak değilse inceleyebilirsiniz BayerCropScience

woltran25 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön