View Single Post
Eski 04-04-2014, 01:18   #80
pitaneli
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-02-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10
Sayın sakagun,Solar sıcak hava kollektörünü optimize etmek için gösterdiğiniz çabayı takdir etmemek mümkün değil.Hem zaman hemde maddi kayıplarınızı engellemek adına birkaç öneride bulunmak istiyorum.
(...İncelemelerimiz sonunda tel örgü ve metal levhanın ısıtması arasında pek bir fark olmadığını gördük ve gerçek boyutta yapacağımız sistem için ikisini de kullanmaya karar verdik.) şeklinde bir değerlendirmeniz var.Eğer hava debisini bilmeden sadece sıcaklık değerlerine bakarak bu kararı verdiyseniz hata yapabilirsiniz.Solar sıcak hava kollektörlerinde önemli olan verimdir.Eğer iki tasarımı( Herşeyi eşit ancak yutucu yüzeyi farklı) karşılaştırıyorsanız burada iki önemli veriye ihtiyacınız var.
1 . Oluşan sıcaklık farkı(Kollektörden çıkan havanın sıcaklığı -Ortam sıcaklığı)
2 . Kollektörden ısınmış olarak çıkan havanın debisi (cfm veya m3/h )
Bir kollektör yüksek sıcaklık farkı oluşturabilir.Bu onun daha verimli olduğu anlamına gelmediği gibi daha az sıcaklık farkı oluşturanında daha az verimli olduğu anlamına gelmez.Youtube gibi bazı sitelerde özellikle Cola kutularından binbir zahmetle kollektör yapıp 95 derece santigrad elde ettim diye öğünenler var.Yüksek sıcaklık yüksek ısı kaybı demektir.Daha düşük verim anlamına gelir.
Bu tür çalışmalara devam edeceğiniz anlaşılıyor.Lütfen her çalışmanızı fotoğraflayınız. O günkü şartları detaylı kaydediniz.(Gün,saat güneş,bulut,pus,rüzgar,nem vb.).
Pleksiglas yerine 4-6mm lik twinwall polikarbonat levha kullanabilirsiniz.Daha hesaplı çünkü.
Linkini verdiğiniz
BuildItSolar: Solar energy projects for Do It Yourselfers to save money and reduce pollution
size her aradığınızı verebilecek bir site.

pitaneli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön