View Single Post
Eski 06-07-2007, 18:22   #5
hfz
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 810
Yeni başlayan arkadaşlardan bir ricam var. Ben Venus Fly Trap'ımı almadan önce 2 hafta tüm Etobur yazılarını tekrar tekrar okudum. Lütfen sizler de önce tüm yazıları okuyunuz..

Aşağıda değişik başlıklardan saksı değişimi ile ilgili topladığım bilgileri, yazışmaları kopyaladım. Geneli sevgili Praecox Hocamızın verdiği bilgiler.. Sanırım Koçtaş'ta satılan EB'lerden sonra bu forumlara 'ACİL' başlığıyla gelenler çoğalacak..

''Dionaea tek olgun bitki olarak maksimum 10 cm. çapında bir saksı yeterlidir. saksı çapı ve yükseklik oranları standart olanları uygundur.

Soru: Bendeki vft'lerin bulunduğu saksı epey buyuk, bir sıkıntı yaratmaz değilmi??
Cevap: 15-18 cm den yüksek değilse sorun yok demek. Buradaki tek düşünce torf ve sphagnum miktarı... O saksıyı dolduracak miktarı temin etmek... Özelikle de benim gibi fazlaca saksınız varsa gereksiz yer kaybı ve harcanan torflar olacak zira malum her sene olmasa da 2. yılda değişim şart oluyor. Söktüğümüz saksıdaki torfu bir daha cp lere kullanmamak gerek.

DERS:

- Saksı harçları sarı torf, silikat kumu ve perlitden oluşmadır. (Kesinlikle bahçe toprağı veya normal torf olmamalı.) Tür değişikliğinde kullanılan torf değişebilir. Araştırmadan her tür için aynı karışımı kullanmayınız.
- Kullanılan su kesinlikle saf su olmalı. Su üstten değil alttan verilmeli. Kesinlikle susuz bırakılmamalı,altında sürekli su bulunmalı. (Bataklık görünümünde olmalı)
- Bitkiniz kesinlikle bol güneş görmeli.

Akşamdan bol su ile ıslatmazsanız torfunuz çökme yapacaktır. Bu çok önemli... Hatta bir gün tepeleme su doldurup bayağı bir hamur gibi yoğurup karıştırmanız gerek. Bunu o gün içinde zaman zaman tekrarlamanız şart. Sonradan perliti de eklerseniz suyun fazlasını emer. Dikimden sonra da üstten sulayıp altında su kalınca ilk iki yılda çökme olmaz. Torf da sorunsal olmaktan çıkar. Bu işlemi yaparken latex eldiven kullanmanızı salık veririm...

Vft saksı değişiminde yapraklara zarar vermeden yeniden dikim yapmak tam bir maharet işi. Deneyin zararı yok, ilk başta bir iki kapana dikkat edeceğim derken onlar kapanacaktır. Asıl kırmaktan ziyade, kapanı olan yaprakların kökler, soğancık vs. açıkta iken geriye doğru yay gibi gerilmemesine dikkat edin. Bu sadece kapanlara has bir hareket değil. Soğan söküldükten sonra veya açığa çıkar çıkmaz tüm üzerindeki yaprakları yay gibi geriye, aşağı soğancığa doğru gerilmektedir.
Dikimde asıl dikkat gerektiren bu yaprakları kırmadan zemberek gibi gererek dikimi yapmaktır. Önceden de belirtiğim gibi siyah köklere aldanmayın pek ciddi bir köklenme yok. Uçları da grimsi beyaz olur ve de canlıdır bunu temizlemek adına ciddiye almamak gerekir. Yani olan kök zaten seyrektir, o da canlanabilir ölüsünü ayırt etmek mümkün olmaz. (en azından çürük kök varsa kesilebilir ama gerekmez)Çabucak değişimi gerçekleştirirseniz geriye gerilecek vakit bulmaz. Ama bu olacak diye de acele edip elinizi ayağınızı dolandıracak şekilde paniklemeyin. Bu gibi şeyler de biraz deneyim işidir.

Ancak çekinmeyin kaçınmayın. Deneyin derim.''


Vft propagation için yardımcı olabilecek güzel bir video

http://www.expertvillage.com/videos/...ropagation.htm


Düzenleyen hfz : 06-07-2007 saat 19:41
hfz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön