View Single Post
Eski 25-03-2014, 21:39   #6
perseus
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-03-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 51
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi madlord Mesajı Göster
sayın perseus kimyasal gübrelerin topraktaki elementlerin kilitleyip bitkinin kullanamadığı forma soktuğu doğru mudur. Ayrıca Hayvan gübresinin analizlerinde ağır metala rastlanır mı ? doğrusu solucan gübre analizinde ki kurşun miktarı beni çok gerdi. bakır, çinko neyse çünkü onları zaten izelement diye topraga biz veriyoruz. ama kurşun'un çok zararlı bir metal olduğunu biliyorum.
Sayın Madlord,
Kimyasal gübrelerin topraktaki elementlerin kilitleyip bitkinin kullanamadığı forma soktuğu konusunda bir bilgim yok. Fakat kimyasal gübreler toprağın tuzluluğunu artırır. Bu durumun da, bitkinin topraktaki elementlerden veya gübreden tam anlamıyla faydalanmasını engelleyeceğini düşünüyorum. Sonuçta bitkinin faydalanabileceği pH (asitlik) ve TDS (toplam tuzluluk) veya EC (iletkenlik) değerleri bellidir. Bu değerlerin dışında faydalanma oranı düşer.

Tabi ki bu yazdıklarım benim kendi çıkarımlarım, bu konuda detaylı bilgisi olan arkadaşların yorumlarını açıkçası ben de merak ediyorum.

Ekleme: Benim düşünceme göre biyolojik yollarla (bakteriler, mantarlar vb.) topraktaki tuzluluğun bitkilerin kullanabileceği formlara dönüştürülmesi ve yeşil gübrelerin kullanılması (baklagiller, ısırgan otu gübresi vb.) hem topraktaki tuzluluğu dengeleyecek hem de kimyasal gübre kullanımını azaltacaktır.


Düzenleyen perseus : 25-03-2014 saat 21:45 Neden: Benim düşünceme göre;
perseus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön