Merhaba,
Bugüne kadar, yıllardır, herhangi bir hastalık ile karşılaşmadığım için hastalıklar konusu ile ilgilenmeye hiç ihtiyaç duymamıştım.
Sorunum :
1.Yetişkin ya da yavru menekşelerde özellikle yaprak saplarının gövdeye bitiştiği - o erişilmesi zor alanda - bir miktar, ve yaprak saplarının muhtelif yerlerinde ve az sayıda da yaprak üstlerinde küçükleri topluiğne başı kadar hatta daha küçük, büyükleri ise ortalama bir kırmızı mercimek büyüklüğünde beyaz noktalar / oluşumlar.
2. Köklendirmek üzere diktiğim yapraklarda, yaprak yüzeyinde ve giderek artan miktarda, yine aynı beyaz noktalar / oluşumlar.
Parmakla dokunulduğunda iplikimsi / sümükümsü bir yapıda uzuyorlar.
Menekşelerin durumu : Şu an yapraklarda sararma, ölme, zayıflama
vb bir sorunları yok. Gayet sağlıklı görünüyorlar ve çiçeğe durdular, kimileri açtı.
Sorunu neden şu ana kadar teşhis edemedim? : Yakın zamana kadar menekşelerimde sadece torf kullanıyordum. Ve böyle bir sorunum da olmamıştı. Sitenizden ve başka sitelerden, spagnum torfu, perlit, vermikulit karışımının ideal olduğunu öğrendiğim için bu materyallerden satın aldım ve menekşelerimi peyderpey bu karışımdan oluşan toprağa dikmeye / aktarmaya başladım.
Bu beyaz oluşumlar menekşenin köküne doğru ve yaprakların gövdeye bitiştiği alanlarda olduğu için bunları perlit parçaları olarak değerlendirmiştim.
Sorunun kaynağı : Çok uzun zamandır dışardan menekşe almadım. Başka bitkiler aldım; ama onlar menekşeler ile aynı ortamda değil ve onlarda benzer bir sorun yok.
Bir istisna dışında... Bir Emel Hanım çiçeği almıştım. Aldığımda bir sorun yoktu. menekşelerin hemen yanında duruyordu. Onun da yaprak diplerinde aynı oluşumlar vardı. Dışarı çıkardım, yapabildiğimce temizledim. Şu an sorun yok gibi.
Bu nedenle, hastalığın dışarıdan gelmiş olma ihtimali zayıf geliyor bana.
Sömestr tatilinde 18 gün kadar evde değildim. Ev, dolayısıyla çiçekler havasız kaldı. Zaten sorunu da tatil dönüşü fark ettim aslında. Basiretim bağlandı, "Havasız kalmışlardır, geçer." dedim, büyütmedim. Evet hakikaten azaldı; ama geçmedi.
Neden şimdi peki? : "Arkadaşım, 2 aydır varmış, yazmak şimdi mi aklına geldi?" diyebilirsiniz, haklısınız. Azalıyor, havasızlıktan olmuş, deyip fazla önemsemedim. Azaldı da. (Köklendirmek için diktiğim yapraklar hariç.)
Ancak, 2 gün önce, Menekşecibaba'dan epeydir niyetlendiğim menekşelerden bazılarını almaya karar verince, "Ola ki bulaşıcı, tehlikeli bir şeydir; alacağım menekşelere yazık olmasın!" diye düşündüm. Ne de olsa şu an elimde olanlar pazarlardan alınma, adı sanı belli olmayan menekşeler; ama alacaklarım cins. Böylece üç dört saattir okuyarak biraz fikir sahibi olabildim sorunum konusunda.
Bana yardımcı olabilir misiniz? : (Farkındayım, fotoğraf olmadan konuşmak zor, ilk fırsatta çekmeye çalışıp yollayacağım.) Acaba sorunum
unlu bit mi yoksa
küllenme ya da başka bir şey mi?
Buradaki fotoğraflardan gördüğüm unlu bite benzer bir canlı bulamadım menekşelerimde; tabii gece gözüyle bu, yarın yine inceleyeceğim, beyaz olduğu için perlit parçalarından ayırt edememiş olabilirim. Yalnız bir tanesinde, diplerdeki bir çiçek tomurcuğu üzerinde hızla hareket edip kaybolan minik bir canlı gördüm; ama neydi, neye benziyordu ayırt edemedim.)
Yardımlarınız için şimdiden çok çok teşekkür ederim.
EK:
Unlu bitmiş, yaratıkları gördüm.
Ulaşılması güç dip noktalardakileri alkole batırılmış kürdan ile, yaprak sap ve üzerlerindekileri yine alkole batırılmış kulak pamuğu ile mümkün olduğunca temizledim. Acaba alkol yapraklara zarar verir mi?
Dün gece 1 lt su + 2 çorba kaşığı arap sabunu + 2 çorba kaşığı zeytin yağı + 3 diş sarmısak karışımı yaparak bir tane menekşeye denemek için püskürttüm. Bugün, şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok.
Ancak bu işle böyle başetmek, kökünü tamamen kurutmak sanki biraz imkansız gibi geliyor bana. Elle temizlemede mutlaka hastalığı yavaşlatabilir ama bir yumurta bile kalsa bunlar yine üreyecektir. Üstelik, işin kötü yanı, sadece Afrika menekşelerinde kalmıyor, başka çiçeklere de bulaşıyor.
Acaba bana, kesin ve kökten çözüm için hangi ilacı önerirsiniz?