View Single Post
Eski 24-03-2014, 10:22   #168
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Sn. Nijamitsu,

Ağacınız Carmona (Fukien Tea). Marketten almışsınız ve o günden bu yana sulama dışında hiçbir işlem yapmamışsınız.

Sn. Sakaki'nin de belirttiği gibi, bu durum 6 günde oluşan bir durum değil. Ağacınızda kök çürümesi problemi var. O kalitesiz toprakta bu kadar süreyi sağlıklı geçirmiş olması bile sevinilmesi gereken bir durum, demek ki sulamalarınızda çok da aşırıya kaçmamışsınız, aksi halde daha kısa sürede ağacı kaybederdiniz. Fakat yine de şu an toprağın fazla su tutması ve köklere hava aldırmamasından kaynaklı kök çürümesi var ağacınızda. Bu durumu önlemeniz oldukça zordu o toprak içerisinde. Herşeyi mükemmel götürseniz bile er ya da geç, belki bir yıl sonra yine bu duruma gelirdiniz.

Şimdi yapılması gereken şey acil şekilde ağacı havadar, ama direk güneş ışınları almayan bir yere konumlandırarak toprağının kurumasını beklemek, bu sırada da uygun toprak karışımı hazırlamak.

Bu tür, hızla toprağın drene olduğu, oldukça geçirgen, fakat belirli bir oranda nemini koruyan toprakları seviyor.
Benim bu türde kullandığım toprak karışımı şu şekilde;

30% kaliteli torf - 30% ince lav taşı kırığı (3 mm) - 20% dere çakılı - 10% dere kumu - 10% organik kompost

Bu karışım 40% organik ve 60% inorganik bir karışım imkanı veriyor. Oldukça sağlıklı bir kök ortamı oluşturuyor.

Bu karışımı kolay erişilebilirlik açısından baside indirgeyecek olursam şöyle bir karışım tavsiye edebilirim; 20% torf - 20% steril bahçe toprağı - 40% dere çakılı - 20% dere kumu.

Bu karışımı hazırlayıp ağacınızın toprağı da kuruduğunda ağacı mevcut saksısından çıkarıp köklerden eski toprağını mümkün olduğu kadar arındırıp, ölü kökleri temizleyip, tercihen biraz daha genişçe bir saksıya bu yeni toprak karışımınızla aktarmanız gerekli.

Bu konularda biraz hassas bir ağaç, fakat köklerine çok büyük zarar vermediğiniz ve nakil sonrası doğru bir bakım uyguladığınız takdirde kısa sürede kendini toparlayıp yeni yapraklar çıkaracaktır.

Kolay gelsin.
İyi çalışmalar diliyorum.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön