View Single Post
Eski 21-03-2014, 12:09   #16
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Güzel bir başlık olmuş sn sagol
Güzel ve seviyeli tartışılmasını dilerim devamında da.

Başlığı biraz düzelttim ve Ali abinin daha önce açmış olduğu Bonsai biçimlendirme oyunu "Sizin ağacınız olsa ne yapardınız?" başlığı ile paralellik arz etmesi daha iyi olur diye düşündüm.

Tartışma, biçimlendirmeyle alakalı olduğundan Biçim verme teknikleri - agaclar.net başlığı altında devam edebiliriz sanırım!?

Bana soracak olursanız Walter Pall'u ayrı tartışmak gerekiyor.
Ben de sizin gibi çoğu ağacını sevmeme rağmen birçok ağacını da sevmiyorum. İşin biraz (aslında bayağı) ticareti ile uğraştığından yaptığı bazı icraatların saçma olduğunu ancak bonsai açısından söyleyebiliriz belki de; ticari açıdan yaptıkları gayet mantıklı

Sizin verdiğiniz örnek ağaçta gördüğüm kadarıyla birden fazla sorun var, benim en çok gözüme batan ise ağacın birden fazla yerinde aynı noktadan çıkmış birden fazla dal...! Bunu başka biri yapsa Walter Pall'ın bu durumu eleştireceğinden hiç şüphem yok. Özellikle son yıllarda öğrencilerini gelişmiş ama bir o kadar da kaba ve estetikten yoksun ağaçlar üzerinde çalıştırarak (veya çalışmaları yönünde teşvik ederek) hızlı bir şekilde bonsai gibi görünmesini sağlama gayretinde gibi görüyorum ben. Özellikle Hırvatistan ve Romanya'da son yıllarda yetiştirdiği öğrencilerine baktığımda onların eserleri bana nedense itici geliyor. Birkaç örnek:


img_5111.jpg


vid--219379312-3552c790-a039-413c-8d1d-6eee4181751e_0000.jpg


Tamam, elbette kurallara elimizden geldiğince uymaya çalışırız ama sırf kurallara uysun diye de sevmediğimiz bir ağaç ortaya çıkarmak istemeyiz, bu gayet anlaşılır bir durum. Fakat aynı şekilde sırf biz sevdik diye de veya hızlı bir yoldan bonsai olsun diye ortaya bir masaldan fırlamış gibi ucube ağaç çıkarmaya da çalışmayız. Kurallara uysun ya da uymasın en azından çalışmanın göze hoş ve estetik görünmesi gerektiğini savunuyorum ben.

Kurallara uyulup uyulmadığını veya ne kadar uymalı ya da nerede uymamalıyız konusunu tartışırız, bu ayrı bir konu FAKAT estetik ve hoş görünmeyen bir şeyi çok da tartışmak istemem doğrusu.

Bir çalışma bittiğinde kimisine göre bonsaidir, kimisine göre sadece minyatür bir ağaçtır, ama Walter Pall'a göre: Eğer bu tür ağaçlar doğada varsa, bonsaisi de olur... şeklinde. Hatta yakın bir tarihte bu tür korkunç masal ağaçlarının resimlerini kullanarak bir makale de yayımladı. Kendince bir akım yaratıp liderliğini üstlenme peşinde bence. Ama bazı güzel ağaçlara da imza attığı inkar edilemez.


NOT: Resimler www.sandevbonsai.blogspot.com adresinden alıntıdır.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön