View Single Post
Eski 16-03-2014, 21:29   #19
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Sn. Cemaleddin, eklediğiniz görsellerdeki ağaç çok güzel bir eğitimden geçmiş, dallanma ve koniklik çok güzel sağlanmış. Fakat bu ağacın şekilsiz ve orantısız nebarisinin bu tür bir çalışmaya uygun olacağını, sonuçta güzel bir ağaç çıkacağını düşünmüyorum. Eklediğiniz ilk görseldeki nebari, dik ve eğik tarzlardan hangisine gidilirse gidilsin zaten iyi bir sonuç verebilecek nitelikte. Aslında bonsaiye ulaşmak için sık yapılan teknikle eğitilmiş, ana gövdeyi uygun bir boydan keserek yeni gelecek dalları şekillendirip büyütmek, zaten birçok ağacımızda uyguladığımız bir yöntem.

Bu zeytinin nebarisinin sol kısmındaki düz kesik görselliğe büyük darbe vuruyor. Orayı estetik bir şekilde örtmek ya da oyarak formunu değiştirmek gerekiyor. Önerdiğiniz yöntemi çok daha güzel nebarilere uygulamak, çok daha muhteşem sonuçlar verecektir beş yılllık süreç sonucunda.

Bu ağaçta şu anki gibi şamdan stilinde gitmeyi uygun görüyorum. Nebarinin ve gövdenin üzerinde yoğun şekilde shari - jin uygulamaları planlıyorum. O işlemlerle birlikte uygun bir saksıya alındığında ağacın eğitimi büyük ölçüde tamamlanacaktır. Sonrasında o şekli koruma ve geliştirme çalışmaları yapılır.

Zeytinlerde, özellikle delice zeytinlerde nebari üzerinden durmadan sürgün vermesi önlenemez bir durumdur bu arada. "Apical dominance" yani "zirve hakimliği" genetiğindeki bir çok ağacın aksine, yabani zeytinlerde nebari kısmından sürekli yeni sürgünler fışkırması sıradan, beklenen bir durumdur. Ağacın boyu bu örnekteki gibi kısaltılırsa, bu durum önüne geçilemez bir hal alır, ağaç sürekli nebari üzerinden yeni sürgünler atarak çalı formuna, serbest bırakılırsa ileride de çoklu gövde formuna girer. Bunu önlemenin yolu ya ağacın kök gelişimiyle orantılı bir taç yapmasına izin vermek ve ağacı dengelemek, ya da nebariyi sürgün veremeyeceği şekilde kabuksuz bırakmaktır. Yani bu ağaçtaki durum tüm diğer delicelerde olduğu gibi, oldukça sıradan. Önerdiğiniz işlemi çok daha güzel nebarili başka bir zeytinde gerçekleştirmek, bana daha mantıklı geliyor.

Görseller için teşekkür ederim, ellerindeki ağaçları nasıl eğiteceklerini bilemeyen arkadaşlar için çok güzel ve doğru bir yol haritası niteliğinde. Zaten bu sebeple, "ağaç alırken nebarideki ihtişam en dikkat etmeniz gereken unsur olsun" demekteyiz.

İlginiz ve öneriniz için teşekkür ederim.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön