View Single Post
Eski 13-03-2014, 13:15   #1
Nuri Murvet
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-04-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,378
Muscari racemosum - Kaya Sümbülü

Muscari racemosum - Kaya Sümbülü



Name:  thumb.jpg
Views: 838
Size:  67.3 KB


Sayın Mustafa Ulukan'ın fotoğrafladığı, bitki hakkında tespit ve gözlemleri aktardığı güzel bir paylaşım...



Burdur/Bucak ilçesi çevresindeki dağlarda, kayalıklarda yetişen çok güzel kokulu Kaya sümbülü denen çiçek. Mart, Nisan, Mayıs aylarında çiçekleniyorlar.

Bu çiçeği kıl keçileri çok seviyor. Barınaklarından bu çiçeklerin bulunduğu yere kadar hiçbir şey yemeden koşarak geliyorlar. Ne kadar sümbül varsa yaprak ve çiçeklerini yiyorlar. Kıl keçilerinin gözlerinin görmediği ya da sarp kayalıklarda yetişebilenler tohumlaşıyorlar.

Karaca denen tohumlar ilk yıllarda küçük soğanlar oluyor. Bir kaç yıl geçtikten sonra irileşip bir soğandan bir ve daha fazla çiçek açıyor.

Bucak'ta mis kokulu kaya sümbülü de deniyor.

Başka yerlerde müşkülüm deniyormuş.

Kaya sümbülü ince uzun yaprakların ortasından çıkan sap üzerine dizilmiş uçları altı çıkıntılı, bombeli küçük çiçekleri var. Sapın uç ve çiçekleri beyazdan, sarı ve mor renge kaçan renklerde açıyor.

Çiçeklerin olgunlaştığı zaman içinde karaca denen tohumların bulunduğu üç bölümlü patlangıçlar oluşuyor. Bu sümbüllerin düzlüklerde yetişen mor, mavi renkli olanları kokusuz oluyor.Kokusuz olanlara Arap sümbülü deniyor. Kaya sümbülünün çiçeklenme zamanında havaların yağışlı gitmesi halinde ikinci, üçüncü çiçekleri de açan oluyor.

Nuri Murvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön