Bunları uygularsanız sorun yaşamazsınız
Afrika menekşelerinde yaprak çeliği ile üretim
Afrika menekşesine gönül veren menekşe sevdalıları arkadaşlarım. Yaprak dikimi için en ideal zaman bu günler. Zaman olarak iklim şartlarının en uygun olduğu bu dönemi değerlendirin derim . Başka zamanlarda tutturamadığınız , umutsuzluğa kapıldığınız menekşe yapraklarından en iyi verimi aldığımız aylara girdik.
Seralarda her mevsim yaprak çeliği ile üretim mümkündür , ama evlerde bu bazı zamanlarda gerekli şartlar bozulduğu için oldukça zor olabilir. Ancak ilkbahar ayları en uygun zamandır.. Üretime, uygun yaprak seçimiyle başlanır. Çok büyük ve yaşlı veya çok genç yapraklar tercih edilmemelidir. Büyümesini tamamlamış, orta büyüklükteki yapraklar çelik olarak alınmalıdır. Bunlar en güçlü ve sağlıklı yapraklardır. Köklenmeleri iyi, hızlı büyüyen ve sağlıklı bitkiler verirler .
Yapraklar bitkiden koparıldıktan sonra yarım saat kadar dinlendirilmiş suda bekletilir daha sonra çıkarıp kağıt peçete üzerinde suyu alınır , sapı 3-4 santim kalacak şekilde steril bir aletle 45 derecelik eğimle kesilir. Kesilen kısmı (mantar enfeksiyonlarından korumak için) kömür tozuna bandırın . Pek fazla etkisi yok ama isterseniz Clonex gibi sıvı köklendirme hormonuna da batırabilirsiniz.
Filizlerin daha çabuk ve kolay çıkmaları için yaprakları toprağa çok derin gömmeyin, 1,5 - 2 cm. yeterlidir. Yapraklar fazla büyük ve ağırsa arkalarından yumuşak bir şeyle ( köpük olabilir) destekleyin. Çelikleri ekeceğiniz toprak torf +vermikulit+perlit karışımı olabilir , direk torf a veya perlit e de ekebilirsiniz , Toprak hafif nemli olmalıdır.
7-8 cm. derinlikte küçük saksılar veya sera kapları uygundur.
Yaprağı hafif yatırarak eğimli ekin ve ışığa karşı koyun ,direk güneş almasın.
Yaprak çeliklerini ekerken toprağı sıkıştırmayın.
Ektiğiniz ortam ılık 20-25 derece ve hafif nemli olsun. Bunu sağlayabilmek için üzerini naylonla veya şeffaf bardak veya kapla örtebilirsiniz.En az 2 günde bir havalandırın.

Genellikle ideal şartlara , türünün özelliğine ve yaprak kalitesine göre 2-3 ayla 1 sene arasında filizlenme , yeni bitkilerin oluşumu sağlanır.
Bu eğlenceli , zevkli heyecanlı oluşumlarla yaşam alanlarımızı yeşillendirelim kolay gelsin.
Bir başka yöntem de su içinde köklendirerek yavru elde etmektir.
Suda 1,5 -2 hafta kadar kaldıktan veya kökler 1 cm e ulaştığında sudan çıkarılıp toprağa ekilir. Bu yöntem daha hızlı olmakla beraber yaprak su köklerini , toprak kökleriyle değiştirdiğinden yine zaman kaybı olur.
Her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır. İki yöntemde uygulanabilir. Hangi yöntem kolayınıza geliyorsa , başarı sağlıyorsanız onla devam edin. Onu geliştirin.