View Single Post
Eski 05-03-2014, 18:46   #21
sagol
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Sayın Charlaux,

Estetik açıdan endişeniz yoksa kitapta da yazdığı gibi o kadarcık yara ağacın sağlıklı yaşamasını engellemez, sizin ağacınızda o yara kapanmış durumda.

1- Meşenin önce kahverengi sonra yeşile dönmesi normal, meşe ormanları ilkbahar başında kahverengi oluyor sonra yavaş yavaş yeşile dönüşüyor, sonbaharda sararıyor.

2 ve 3 biraz içiçe iki konu. Toprak kötü bile olsa, haziranda taşıyacaksanız bu sene toprak değiştirmemenizi öneririm. Taşırken sallanacağından kökler yeriinden oynar. Bavulda yer varsa güzelce paketleyip taşıyabilirsiniz. Birkaç kez taşıdım o konuda tecrübeliyim. Saksıyı 2 kat poşetle sıkıca sarıyorum(toprak dökülmesin diye). Mukavva bir kutuyu keserek yeniden bir kutu yapıyorum ve bitkiyi içine yerleştiriyorum, bantlayıp açılmasını engelliyorum. Saksı büyükse saksıyı çıkarıp sadece toprak kısmı poşetliyorum.

Kolay gelsin...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux Mesajı Göster
Fidanimin yavas yavas yesille bulustugu bu donemde hem bir alinti paylasayim;hem de birkac sorumu sorayim istedim.

Bahcecilik alaninda amatorlukten profesyonellige sunuculugu sayesinde yukselmis ve kendini egitmis bir isim olan Monty Don The Complete Gardener adli kitabinda meseyi su sozlerle anlatmis;

'Mese agaclari daha yesilken oldukca yumusak ve uzerinde calisilmasi kolay bir turdur;fakat yas aldikca kirilamayacak derecede kalinlasir ve kabuklasir.Meselerin kurumalara karsi buyuk bir dayanikligi vardir;cok az bir canli kisimla bile yasamini surdurebilir.Mesenin sagligi isik ve havayla dogru orantilidir.'

Tabi agacin ruzgar ve genis alana yayilmayi sevdigi kitaba dusulen notlar arasinda.Simdi gelelim sorularima;
1)Resimde gordugunuz surgunler en basta kahverengiydi simdi bu renkteler;kahverengi-yesil tonlari.Acaba yapragi acti ve kurudu mu,yoksa hala kabugunu mu ustunden atamadi merak ettim acikcasi.

2)Topraginin inanilmaz kotu oldugunu farkettim;kismetse Cuma-Cumartesi gibi akadama-kyodama ve normal toprak karisimina dikimini gerceklestirecegim.Lakin ben bu agaca zarar vermeden bu topragindan nasil ayirabilirim kokleri,ya da ayirmali miyim ? Cok balcik gibi toprak sanki bilemedim.

3)Son olarak agaci Haziran ayinda Turkiye'ye getirecegim ancak orta boylu bir saksida bile tasimam imkansiz;pratik bir cozume ihtiyacim var.Ne onerirsiniz ?

Istanbul'da hava nasil bilmiyorum ama St.Andrews'in bahari geldi,hava artik 7-10 derece gibi.Ne gariptir ki burada kalali 4 ay olmasina ragmen Turkiye'de aman ne soguk diyecegim hava benim icin tam bahar havasi oldu

Sevgiler

sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön