Ve küçük çifçi sertifika almadan doğal olarak geleneksel yolla ürettiğini organik pazara götürüp satabilir mi?
organik tarım için gerekli şartları küçük çifçi yerine getirebilir mi?
Ve organik sertifikası için gereken parayı ödeyebilir mi ?
Geçiş süresinde ne ile geçinir ? Bu geçiş süresini göze alabilir mi?
Bu sertifikasyon kontrolu niye ilçe tarım tarafından yapılmaz, çoğunlukla yabancı şirketlerin elindedir ?
Bu soruları köyde üretmeye başladığım ürünlere sertifika almaya çalıştığım için önümdeki zorluklar olduğu için soruyorum .
Ve bendeki intiba, sertifika ancak küçük bir azınlık tarafından alınabilir .Ve küçük bir azınlık tarafından da bu ürünler satın alınabilir .
En doğru çözüm , gerçek köylünün büyük şehirlerin pazarına kolayca ürünlerini götürebilmeleri ve burada ürününü satmak isteyen köylüden ÇKS ye kayıt şartı aranmalı . Ve üretim ilçe tarım tarafından denetlenmeli.
Böylece gerçek üretici pazara malını götürür. Ve tüketici de gerçek köy ürünü tüketir.
Bu ürümler sertifikalı üründen daha sağlıklı olacağınden eminim .
|