View Single Post
Eski 28-02-2014, 23:57   #17
Charlaux
Ağaç Dostu
 
Charlaux's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2011
Şehir: Istanbul / Columbus, Ohio (ABD)
Mesajlar: 1,260
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sagol Mesajı Göster
Sayın Charlaux,

Bu tür yaraları iyileştirmenin birkaç yolu var ama bu tür çözümler çok kolay değil. Birkaç ağacımda denedim, toprağa dikili ve hızlı gelişen ağaçlarda çözüme daha kolay ulaşılıyor ama küçük saksıda veya meşe gibi yavaş gelişen ağaçlarda süre uzuyor.


1- Yaranın etrafını keskin bir bıçakla temizleyip canlı kambiuma kadar biraz girmek ve etrafını macunla kapamak bu işlemi ağacın iyileşmesine göre büyüme döneminde veya gelecek yılllarda tekrarlamak.

Eklenti 473137

Eklenti 473138

Bonsai Development | Bonsai Tonight | Page 25

2- Aşı yaparak iyileştirme:

Eklenti 473139

The Inevitable Thread Grafting Post | Adam's Art and Bonsai Blog

3. Bir yol daha deniyorum ama başarılı olacak mı bilmiyorum. Bir dut ağacındaki yarayı başka bir dut ağacından yara büyüklüğünde kestiğim bir kabuğu sıkıca yama yapıp etrafını macunladım ve rafya ile sardım, daha açmadım. Bu yöntemde de 1. yöntemdeki gibi önce yarayı temizleyip kambiuma kadar bıçakla yarayı genişlettim. Yara ve yamanın cambiumlarını birbirine dokunacak şekilde ayarlamak kolay olmuyor.

Bu üç yöntemde yaranın büyüklüğü, saksı ölçüsü, ağacın cinsi gibi etkenlere bağlı bir sabır gerektiriyor.

iyi çalışmalar dilerim...
Merhaba sn.sagol,
Sanirim bu calismayi Agustos sonunda ya da Haziran sonunda mese agacimda denemeye calisacagim.Birinci ve ucuncu yontemler aklima en cok yatan oldu,tek sorun Istanbul'da uygun bir quercus robur bulmam olacak cunku mese turlerini ayirt edemiyorum;ancak bu calismanin bana cok sey katacagini dusunuyorum.
Sevgiler

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön