Konu: Çim
View Single Post
Eski 05-07-2007, 01:43   #30
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi torossediri Mesajı Göster
...

-m2 ye atılacak tohum miktarı 40-100 gr./m2 arasında önerilen miktarlar var.Bu kadar fark olurmu?
Bu ekilecek çeşidin bin dane ağırlığı, karışıma katılma payı, çimlenme yüzdesi ve tohumun el veya makine ile atılacağı ile ilgili bir konudur. Dolayısıyla geniş bir yelpazede oranlar belirlenir. Ama herhalükarda 100 gr çok. İşi garantiye almak için abartılmış bir rakam. En fazla 70 gr da miktar sınırlanır. m2' ye 3-5 gr atılan tohum bile vardır.

-Tohum üzerine atılacak kapak malzemesi için genel öneri yanmış ve elenmiş koyun gübresi,ancak bazı yerlerde bunun kök dibi çürüğü yapacağı bunun hiç atılmaması gerektiği yazılı.
Kapak malzemesi olarak yanık, elenmiş koyun veya keçi gübresi tek başına kullanılmaz, elenmiş toprak ile karıştırılır. (Hatta benim gibi huysuz uygulamacıya düşerseniz hiç kullanamazsınız, koyun gübresi ot yapar, keçi gübresi veya kompost diye vazgeçilmez kuralları vardır.) Kök boğazı çürüklüğüne gelince, bu gübrenin değil, topraktaki mantarların sebep olduğu bir hastalıktır.

-İlk biçimden önce ve sonra silindir yapılması gerektiği kimi yerde önerilirken, kimi yerde kesinlikle yapılmaması gerektiği yazıyor.
Silindirleme kardeşlenmeyi, yani çim bitkilerinin yayılıp çoğalmasını teşvik etmek için yapılır. çok güzel de sonuç alınır. Yapılmasa ne olur? Ev bahçelerinde şart olmayabilir, ama spor alanlarında şarttır. Killi, az geçirgen bir toprak varsa silindir çekmek istemeyiz çünkü toprakta sıkışma yapar (gerçi bu topraklarda çim tesis etmek de istemeyiz).

-Silindir çim alanın tesviye başlangıcından itibaren sahada bulunması gereken bir edevat ancak bununda toplam ağırlığının ne olması gerektiği çok değişken.40-200 kg.arasında öneriler var.Çok muazzam bir fark bu.Bana göre net ağırlık tarifide hatalı bunun yerine silindirin 1 mtül ünün ağırlığı verilmeliki sabit bir basınç elde edilebilsin.
Hayır efendim, sabit bir ağırlık veremeyiz. Çünkü çekeceğimiz silindirin ağırlığı değişkendir. Bu neye göre değişir, çimin kullanım alanına, toprağa, çim çeşidine...

Yeni ekilmiş bir çimde 50 kg ağırlık yeter. Olgun bir çimde bu etkili olmaz. 100- 150 kg silindir çekeriz. Spor alanlarında 200 kg silindirlerimiz vardır. Kumlu topraklar ağır silindirleri kaldırırken, ağır topraklar bunda sıkışır. Narin yapılı bir çime ağır bir silindir de çıkmaz, ama kaba yapılı bir çim ağır silindire sorun çıkarmaz.

-Sulama için kimi yerde toprak yüzeyi hep nemli kalacak yazılı bunu uygulamak demek sahayı sürekli ıslatmak demekki buda hastalığı beraberinde getiriyor.
Bu da ekim yaptığınız mevsime göre değişir, yaşlı çimden mi, yeni ekilen çimden mi bahsediyorsunuz buna göre değişir. Çim ilk çimlenirken yüzey hep nemli olur. Çimlenme ve ilk kotiledonlar sonrası sulama azaltılır. Sonra da sulama rejimini sürekli çimin ihtiyacına, mevsime, hastalıklara göre değiştirmekteyiz.

-İlk biçim için çimin ortalama 10 cm. olması gerektiği yazılı bir çok yerde bunda problem yok.Fakat çoğu çim biçme makinesi en yüksek 5.5 cm. yüksekten biçebiliyor buda bir defada 1/3 den fazla yüksek biçmeyin kuralına ters düşüyor.

10 cm.aklınıza bile gelmesin. İlk biçim makinenin en yüksek ayarında yapılır. Derin biçimler tercih edilmez. Senede bir veya iki kez, kontrollü olarak ve bir amaç için uygularız. Her çimin biçileceği yükseklik de farklıdır. Agrostis 2-2,5 cm'den, Lollium ise 5 cm den biçilir. Karışım çimlerde ise hakim orana bakılır. Tabii ki alan spor alanı mı, hangi spor, top zıplayacak mı gibi konular da var.

Derin biçim sonucu, sürekli azalan yeşil aksam ve büyüme noktalarının korunamaması, sıcağa ve kurağa dayanamama, strese hassasiyet, hastalık ve zararlılara zaafiyet gibi riskler meydana gelir. Sık sık biçimden kaçınmak için derin biçim yapmak başa dert olur.

Bunlar benim yaşadığım sıkıntılardı.Kısmet olursa ilk tesviyesinden ,silindirin nasıl çekileceğine ,tohumun ne şekilde atılacağına dair her anı fotoğraflarla aydınlatılmış bir çim ekim broşürü oluşturmaya niyetim var.
Bütün sorularınızın cevabını tam olarak öğrendiğiniz, tecrübeyle bilginizi pekiştirdiğiniz, başkalarının sorunlarına da çözüm bulduğunuz zaman niye olmasın.
Yukarıda sorularınızı kırmızı ile cevapladım.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön