View Single Post
Eski 21-02-2014, 16:36   #2
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Solucan ve yarasa gibi organik içerikli gübreleri iki senedir kullanıyorum. Daha öncesinde başka bitkilerimde de kullanmıştım.

Bu ürünlerin kullanılmasında herhangi bir sakınca görmüyorum çünkü şu ana kadar hiçbir sorunla karşılaşmadım. Fakat diğer yandan aynı ağaçlara normal dozajda kimyasal gübreleme de yaptığım için net faydalarını ayırabilmem zor. Bunun için birebir karşılaştırmalı grup deneyi yapmamız lazım. Bahçem olsa yapabilirdim ama balkonumda artık bana bile yer yok.

Aslında ben bu ürünleri daha çok toprak düzenleyici katkı maddeleri olarak görüyorum. Elbette belirli oranlarda NPK ve gerekli mineralleri içeriyorlar fakat hem genelde düşük olan oranları hem de organik yapıları nedeniyle ağaçlarda doz aşımı, yanma, tuzluluk artışı gibi riskler taşımıyorlar. Bunlarla birlikte kimyasal içerikli NPK ve iz element uygulamalarımda yarım dozdan tam doza kadar kademeli denemeler yaparak ağaçlarımın tepkilerini izledim, yine olumsuz belirtilerle karşılaşmadığım için bunlar gibi organik toprak düzenleyici/güçlendiricileri ve tam doz kimyasal gübre ile devam ediyorum. Bu sene yine aynı şekilde devam etmeyi düşünüyorum, şu sıra yoğun şekilde saksı değişimiyle meşgulüm.

Bu yazdıklarımın tavsiye değil şahsi deneyimler olarak algılanması konusunda tüm okurları uyarma gereği duyuyorum. Yazma sebebim de "Normal NPK gübrelemesine ilave olarak solucan gübresi kullanan arkadaşlar varsa görüşlerini paylaşabilirlerse" sevinecek olmanızdı.

Ağaçlarda, özellikle de saksıdaki ağaçlarda gübreleme hassas bir konudur. Her tür ağaca, hatta farklı şartlar altındaki aynı tür ağaçlara bile aynı dozajda gübreleme yapılması doğru olmaz. Kullanılabilecek gübreleri ve dozajını, dolayısıyla sonuçlarını etkileyecek en az on farklı şart sıralayabiliriz. Bu nedenle bir tarladaki marullar gibi tek tip olmayan ağaçlarımızın herbiri için farklı gübreleme teknikleri belirlememiz en doğrusu olacaktır. Herbirimiz kendi yetiştirme koşullarımız altında, faydasını göreceğimiz gübreleri ve özellikle de doğru dozajlarını deneyerek bulmak durumundayız. Hazır reçetelerle gübreleme yapmak geri dönülmesi çok zor sonuçlar doğurabilir, bu sebepledir ki gübreleme konusunda hemen her kaynakta, üreticinin önerdiği dozun yarısı tavsiye edilir.

Az gübreleme değil ama fazla gübreleme sorun çıkarır. Dozajlara yüksek önem verilmeli ve düşük dozlarla başlanıp gerekli görülüyorsa zamanla kademeli olarak artırılmalıdır.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön