View Single Post
Eski 15-02-2014, 23:09   #10
tezcanibrahim
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-01-2014
Şehir: New York
Mesajlar: 33
Sayin MeyveliTepe,
Anladigim kadari ile sizin topraksiz tarim ile bir gecmisiniz var o yuzden cok detayina girmeyecem. Aquaponic'i hydroponic'ten ayiran temel fark minerallarin bitkilere nasil saglandigidir. Hydroponicte siz bu minarelleri satin alip belli olculerde suya eklersiniz. Aquaponicte ise gerekli mineraller balik diskilarindan gelir. Yani disaridan sizin sisteme mudahalenizi gerektirecek bir durum soz konusu degil. Tek yapmaniz gereken sey baliklarinizi kaliteli organic yemlerle beslemenizdir.

Yeni sistemlerde mahsul almaniz biraz zordur cunku balik diskisini decompose yapacak bakteri sistemde yoktur ve bu bakterilerin kolonilesmesi yaklasik olarak bir 6 ay surmektedir. Altinci aydan sonra hydroponically yetistirilebilen ne varsa bu sistemde yetistirebilirsiniz.

Grow media olarak clay pebbles kullaniyorum. Bunlar comlek topragindan yapilmis kucuk misketlerdir. Eger sizin oldugunuz yerde bunlar yoksa ya da pahali iseler dere yatagindan alacaginiz kucuk taslarda isinizi gorecektir. Hatta dere yatagindan alinan taslarin bir ozelligide uzerlerinde bu bakterilerin mevcut olmasidir. Taslarin puruzlulugu arttikca bakteri icin yasam alani dogru orantili olarak artacaktir buda bitkiler ve baliklar icin daha iyi bir environment demektir.

Sisteme nutrition deficiency belirtileri gormedigim surece kesinlikle mudahale etmiyorum. Baslarda sistemde demir eksikligi vardi, bitkilerin yapraklari sarariyordu, bunuda sisteme chelated iron denen organik demir minaralini ekleyerek ustesinden geldim. Sistemin EC degerleri ile ilgilenmiyorum, hicte olcmedim. Yanliz ph degerlerini takip ediyorum cunku belli Ph degerlerinde bitkiler gerekli minaralleri sudan cekip alabilirler. Sistemin Ph degeri 4.7 bu deger optimum degerin(6.2-6.7) cok altinda. Saglikli sistemlerde ph degeri hep bir dusus egilimindedir, bunuda sisteme yumurta kabugu ya da ezilmis deniz/tatli su midyesi kabugu ekleyerek uygun bir seviyeye getirebilirsiniz. Ben bu aralar vakit bulamadigim icin sistemin ph degerlerini ayarlayamadim.

Balik sayisinada fazla takilmayin derim cunku bitkilerin ihtiyac duydugu minareller atomic boydadir o yuzden birkac balik bu sistemi cevirmeye yeter de artar bile.

tezcanibrahim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön