View Single Post
Eski 03-02-2014, 11:20   #28
TekinAslan
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-02-2014
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi argok Mesajı Göster
merhaba bende ekmek makinasında ekşi maya ile ekmek yapmak istiyorum bana yardımcı olabilecek varmı acaba
Selamlar,

argok ve diğer dostlarla deneyimlerimi paylaşmak istedim ve üye oldum.

Ekmek konusu çok önemli. Ben yıllardır bu konu üzerine kafa yoruyorum. İlk zamanlar bu konuyla ilgili en küçük bir bilgim bile yoktu. İlk olarak 2008 yılında EYM alarak başlamıştım. O zamanlar beyaz ekmek yapıyordum. Sonra "tam buğday" diye orda burda duydum. Ne olduğunu araştırdım ve sağlık açısından daha doğru bir tercih olduğunu anladım.

Benim makinem Essenso Marka'ydı. İçinden çıkan tarif kitabı çok yetersizdi ve tam buğday ekmeği ile ilgili tarif yoktu. Deneme yanılmalar ile defalarca başarısız sonuçlar aldım. Ekmeklerim kabarıp tekrar sönüyordu. Satın aldığım un fabrikasını aradım, sorunumu anlattım, tavsiyeler aldım. Sonrasında denemelerim yanıt vermeye başladı. Tabi %100 tam buğday unu ile yaptığım ekmekler, beyaz ekmek kadar yumuşak ve kabarık olmuyordu. Daha sert ve az kabarık oluyordu. Epey uzun bir süre bu şekilde devam ettim. Ekmeklerin sert olması, EYM kabından çıkarırken teflonun çizilmesine sebep oldu. Bu durum biraz canımı sıktı ve makineyi bir daha kullanmadım.

Elde ekmek nasıl yaparım diye araştırırken "ekşi maya" ile tariflere rastladım. Daha öncesinde "ekşi mayalı ekmek" duymuştum fakat ekşi mayanın ne olduğunu bilmiyordum. Araştırdım ve atalarımızın kullandığı doğal maya olduğunu, sindirim sistemine ve sağlığa dost olduğunu öğrendim. Bir de miras değerinde faydalı bir kitap buldum ve o kitap her şeyi değiştirdi.

Arzu Aygen'in "Beyaz Unzuz, Şekersiz Hamur İşleri" kitabı bizler için bir hazine. Bu kitapta ekmekten poğaçaya, kekten kurabiyeye, pideden pizzaya bir çok tarif var ve hepsi doğal. Hiç bir tarifte rafine ürün yok. Şeker yerine pekmez var tariflerde. Kitabın başlarında ekşi maya, nohut mayası tarifleri var. Yazar her şeyi anlatmış. Özellikle kitabın en başında (tariflere gelmeden) gıda konusunda dikkat etmemiz gereken tehlikelerden bahsetmiş ve bu bilgiler çok önemli. Sevdiklerimizi, ailemizi, çocuklarımızı rafine ürünlerden neden uzak tutmamız gerektiğini anlatmış. Bu kitabı alıp okumanızı ve ömür boyu saklamanızı şiddetle tavsiye ederim.

Şimdi gelelim ekmeğin hasına. Gerçekten iyi ekmek yapmak istiyorsanız EYM yi boşverin. En azından elde ekşi mayalı ekmek yapmayı başarıp bir süre tecrübe edininceye kadar. Sonrasında ekşi mayanın huyunu suyunu öğrendikten sonra EYM de olur mu olmaz mı, buna zaten kendiniz karar verirsiniz. Bahsettiğim kitaptaki tüm tarifler el yoğurma tekniği ile. Önce mayayı hazırlamak lazım. Bu süreç 5 gün kadar sürüyor. Sonra bu maya ile ekmek yapabilirsiniz. Her ekmek yapışınızda bir miktar maya artırıp onu besliyorsunuz ve bir sonraki kullanım için saklıyorsunuz. Ona gözünüz gibi bakıyorsunuz. Yaptığınız o doğal ekmeği yediğiniz zaman aldığınız lezzet ve hissettiğiniz mutluluk bambaşka. EYM ile yaptığınız ekmek size bunları yaşatmaz. Hamur yoğurmaktan çekinmeyin. Nasıl ki çiçeğinizi sularken ona karşı gönülden bir sevgi taşıyor ve bunu belli ediyorsanız, hamuru yoğururken de aynı duygularla hareket edin. Ailenizi en iyisiyle beslemek bence kutsal bir vazife. Bunun bilinciyle sevginizi de katarak hamuru yoğurun. Çok güzel sonuçlar çıkacak karşınıza, eminim.

EYM ile bırakın "ekşi mayalı tam buğday ekmeği" yapmayı, "tam buğday ekmeği" yapmak bile çok sorun. Yaptığım ekmekler defalarca ziyan oldu. Makinede her şeyi harfi harfine yerine getirmeniz şart, yoksa sonuç hüsran oluyor. Elde yaptığınız ekşi mayalı ekmekte böyle bir sorun olmuyor. İstediğiniz malzemeyi istediğiniz kadar koyabiliyorsunuz. Mayalanması 8-12 saat kadar sürüyor ama her şey sizin kontrolünüzde oluyor. Kabardıktan sonra sönme gibi bir problem olmuyor. Sizi üzmüyor. Lezzet olarak ta kıyaslamak mümkün değil. Zaten biraz tecrübe edinip tanıdı aldıktan sonra siz de makineye geri dönmek istemeyeceksiniz.

Bu güne dek dışarıda "tam buğday" adıyla satılan ekmeklerin hiç birini beğenmedim. Her aldığımda da pişman oldum. Sonunda anladım ki ekmek dışarıdan alınmaz. Ben şahsen kendi ekmeğimden başka ekmek yemiyorum, aileme de yedirmiyorum.

TekinAslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön