View Single Post
Eski 28-01-2014, 10:30   #377
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bypoli Mesajı Göster
öncelikle selamlar sevgiler..

yaklaşık 1 sene önce Bonsai sanatına karşı bir merakım ve ilgim oluşmaya başladı. öncelikle hazır satılan ve türünü bilmediğim bir tane edindim.. tabi ki hemen yapraklarını dökmeye başladı. aldığımda tüm dallarında yaprakları mevcuttu. yer değişiminden ve iç mekan mı dış mekan mı türünü bilmediğimden evimizde salonumuzda tutuyorum ( kaloriferli ama kalorifere uzak )
yapraklarını dökmesinden sonra ilk önce sulama ve toprak türüne bakmaya çalıştım. ağaç kök çevresinde toprağı biraz kurcalayınca minik 1, 2 tane beyaz bit benzeri yaratık gördüm. toprak da sanki şeker taneleri var gibiydi. fakat tekrar kurcaladığım da bir daha o beyaz yaratıklarla karşılaşmadım.

Eklenti 467169
Eklenti 467168

genellikle 2 günde bir toprak üstü kuruduğunda alttaki su kanalından su gelene kadar yağmurlama şeklinde toprağı suluyorum ve 20 dakika sonra işlemi tekrarlıyorum ( tabi ki gövde ve yaprakları da fıs fıs ile ıslatıyorum) kuruyan yaprakları topladım ve bazı odunlaşan dalları budadım

Eklenti 467170

ve yeni sürgünlerim bu şekilde sağlıklı olarak büyümeye başladı.

Eklenti 467171
Eklenti 467172

yeni sürgünlerin sağlıklı büyümeleri için önerileriniz ve yardımlarınızı bekliyorum nasıl müdahale etmeliyim? , neler yapmalıyım?

teşekkürler
Gördüğüm kadarıyla bitkiniz bir ligustrum, bir dış mekan bitkisi. Forumda bu türe ait bakım ve yetiştirme bilgilerini arayabilirsiniz.

Ayrıca, şu an karşılaştığınız sorunlar büyük ölçüde bitkinin şu anki toprağından kaynaklanıyor. Marketlerde satılan bonsailerin toprakları genelde uygun toprak olmaz, amacı sadece son alıcıya ulaşana kadar geçirdiği uzun yolculukta susuz kalmasını önlemektir, ancak uzun vadede kök çürümesi, mantar enfeksiyonu gibi bir çok sorunun da kaynağıdır.

Öncelikle en kısa zamanda uygun bir toprak karışımı ile uygun genişlikte bir saksıya aktarınız. Uygun toprak karışımı ile ilgili bilgileri forumda bulabilirsiniz.

Ayrıca, bonsainizin mevcut keskin S şekli genelde istenmeyen bir durumdur, bu yüzden toprak ve saksı değişimi yaparken aşağıda işaretlediğim kısımdan keserek kısaltmanızı öneririm:

IMAG0277 copy.jpg

Bu şekilde hem o kötü S görüntüsünden kurtulmuş hem de bonsainizin ileride daha güzel bir koniklik kazanmasını sağlamış olursunuz.

Bu işlemlerin ardından, bonsai tarzları, biçim verme teknikleri, gübreleme, sulama gibi diğer temel bonsai konularını iyice okumanızı öneririm.

Başarılar...

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön