View Single Post
Eski 26-01-2014, 11:30   #10
badrobot
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Sn.Harun Parlak.
Ağacı fidanlıktan saksı içinde aldığımdan kök sistemiyle ilgili hiç bir işlem yapmadım. Saksısınıda eski saksındaki toprağını bozmadan, sadece ağacın açısını değiştirerek aldığımdan kökten bir kayıp yok. Sert budamadan önce 150 cmlik boyuyla bu tür için dev sayılabilecek boyuttaki ağaç bu Nisanda ağacın çok hızlı gelişeceğini düşünüyorum.
Sizinde engin deneyimlerinize güvenerek, sürgünler konusunda kesinlikle haklısınız. Ama önce ağaç patlama potansiyeli olan tüm sürgünlerini çırakırıp boyları 15-20 cm olunca hem şekil hemde seyreltme budaması yapacağım. Gereksiz sürgünlerin alınması begonvillerde doping etkisi yaratıyor ve kalan dallar daha hızlı bir büyüme sürecine giriyor. Dal seçimi ve seyretme budamasını bol sürgün, bol seçenekler arasından, çok acelede etmeden, mantıklı düşünerek, iyi bir tasarım yapmak gerekiyor. Çünki dönüşü olmayan bir yol, ağacın ileride şeklini oluşturacak temellerini oluşturuyor.
Şu an ağacın üst bölgelerindeki sürgünler doğal olarak yoğun ve hızlı gelişsede esas bana lazım olacak ağacın alt bölümündeki sürgünleride umutla bekliyorum. Bugün büyütecimle yaptığım incelemede ağacın dış bükeylerinden ve arka yüzündede birkaç sürgün olduğunu gördüm. Bu durum bu ağaçta olmazsa olmazların yerine gelebileceğinin işaretlerinide vermekte.
Bu bahara hepbirlikte gözleyeceğiz.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön