View Single Post
Eski 25-01-2014, 17:40   #11
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Yenilebilir daneler kucuk evet ama kilif iri oldugu icin, dane de normal cekirdek danesinden ufak degil. Tazeyken bile oldukca yogun ve lezzetli bir aromasi var; buyuk ihtimalle kavrulunca lezzet cok daha yogunlasir.

Bildigim kadariyla Sımişka, yorede aycekirdegine verilen genel bir isim. Ozel olarak bu ceside verilen bir isim olmayabilir. Yalniz, kaynagim, Rusya'da da bilinen bir cesit oldugunu belirtti.

Bitkiyi bulundugum iklimin sonbahar-kis aylarinda, ideal olmayan kosullarda yetistirdim. Herhangi bir hastalik veya bocek zarari soz konusu olmadi.

Yoresi Kars olup lezzetsiz veya kalitesi tatmin etmeyen bir tohuma henuz rastlamadim. Bu anlamda, yorenin bugdayin gen merkezlerinden biri olmasi da tesaduf degil. Bu tohum, Anadolu Tohumlarini Koruma Projesi (ANATOHUM)'nin en nadide parcalarindan biridir.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Nihayet en bilinen adı ile kıbrıs çekirdeği ile tanışabildik. Bir zamanlar bizim bu çevrelerde de çok fazla ekimi ve satışı yapılıyordu. Benim öğrenebildiğim bir hastalık nedeni ile daha sonra ekilmemeye başlandı. Umarım ekilmesini önleyen şey ortadan kalkmıştır. Halen ekildiğini biliyorum. Az da olsa yeniden kuruyemiş olarak bizim burada satılmaya başladı. Ancak tohumunu bulma durumum olmamıştı. Umarım eski güzel günlerine döner. Sayın bir nefestoprak benim hatırladığım çekirdek boyu çok uzun olmasına rağmen içerisindeki çekirdek normal boyutlarda çıkıyordu. Lezzetli bir çeşit olması nedeni ile tercih ediyordum.


Düzenleyen birnefestoprak : 25-01-2014 saat 19:22
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön