View Single Post
Eski 17-01-2014, 22:28   #1504
Ludisa Excellence
Ağaç Dostu
 
Ludisa Excellence's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 225
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux Mesajı Göster
...
orkide saksı harcı özeliklede çam kabukları v.b. şeyler içeriyor ise üsten bir bardak su dahi verseniz yeterli sulama yapılmamış olacaktır, zira bu su kuru substratın üzerinden akıp saksıdan süzülecektir.

en iyi yöntem, özelikle de kış aylarında bitkinin yaprak ve yaprak aralarına su gelmiyecek şekilde bir kova dolusu suya daldırıp tüm kabarcıkların çıkmasını beklemek olacaktır.

sonrası saksıyı sudan çıkartıp fazla suyun süzülmesini bekleyin ve eski yerine koyun.
Çevremde en azından birden farklı tür/cins/varyete/renk/çeşit (vs. ne derseniz artık) orkide yetiştiren insanlardan gelen en sık soru;
özellikle sadece phal. lerde kök çürüklüğü konusu iken, yazılan güncel makaleleri taradığımda bir çok orkide türünün kök sisteminde yaşayan yararlı bir çok çok küçük mantarların ( ki bunlara mycorrhiza diyoruz) birbirleri ile rekabete girip diğer bir farklı türü, öldürebileceği konusu.
Yani siz bir kovada özellikle Cattleya larınızla ( ki cattleya kimi makalade zorunlu mycorrhizal olmadığı yazsa da) birlikte phal. lerinizi sular iseniz phal lin kök sizteminde ki mycorrhiza lar kısa süre sonra Cattleya nın mycorrhiza lan sistemi etkisinde kalıp ölecektir, az bir ihtimal cattleya nın da bu savaştan yenik düşmesi.
Özellikle fazla çeşit de orkide bakıp bir tek phal. leri öldürenlere siz bunları nasıl suluyorsunuz diye sorduğum da <<kovayı doldurup, daldırıp çıkarıyoruz, internetten öyle okuduk>> cevabı beni bu sorunu anlama da tatmin eder nitelikte.
Ha şimdi biri de çıkar aynı saksıda hem catt. hem phal resmi koyarsa şaşmam doğrusu Bunlar sadece yapılan akademik çalışmalardan, benim paylaşmak istediğim kadarı.

Bu tarz bir sulamada bence asıl sorun yararlı mantarların rekabetinden ziyade zararlı mikroorganizmaların hasta bitkiden sağlıklı bitkiye bulaşması (ki buna da konteminasyon diyoruz). Bu tarz bir sulama da en azından hasta bitkileri en sona saklamak ve aynı suyu tekrar tekrar kullanmamak konteminasyon riskini düşürecektir.

Tüm bunlarla birlikte bir kaç buz kalıbının dahi (neden buz kalıbı onu ben de bilmiyorum, belki de bu reklamı yapan firma kendi adı ile çağrışım yapmak istedi) haftada da bir, bir saksı pahal le yetebileceği söylenirken, genel düşünce (en azından benim okuduklarım kadarı ile) üst ten yeteri kadar sulama şeklindedir ki bu şekilde üsten yeteri kadar sulamayı harcı akan su altında 15 20 sn kadar yıkamak olarak tanımlaya bilirim. Bu yöntemin yararı kesinlikle çok fazla, fakat şu geçirdiğimiz yağmursuz kurak günleri göz önüne alırsak elbetteki pratik değil!
saygılar.

Ludisa Excellence Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön