Konu: abk / Bahçe
View Single Post
Eski 12-01-2014, 16:24   #1
abk
Ağaç Dostu
 
abk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2007
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 1,589
abk / Bahçe

Elinde tek kare fotograf ya da verilecek somut bir bilgi olmadan bu bölümde yeni bir konu açmamı nasıl karşılarsınız,bilemem. Anlatmaya en baştan başlamalı belki de.

İki yıl önceydi. Ya da iki kış diyelim. Doğduğum,büyüdüğüm köyümde, babamların komşusu evini satmaya karar vermiş. Hep köyümden bir ev almak vardı hayallerimde. Ama ne sıra ona gelmişti, ne de para denk gelmişti. Öyle arsa falan alıp yaptıracak, koşturacak zaman ve imkanımda yoktu. Bir gün babam arayıp,gel sana ev alıyoruz, deyinceye dek aklımda bile yoktu. Aldık evi. Betonarme,iki katlı bir ev. Öyle mimari çizim falan yapılmamış hiç. Önce bir göz oda yapmışlar,sonra bir tane daha eklemişler. Daha sonra üst katı çıkmışlar. Ama yıllara yayılmış bu yapılanlar. Bazısını usta tutup yaptırmışlar,bazısını kendileri yapmış. Hiç bir oda kapısı tam kapanmıyor veya tam açılmıyor. Duvarlar bile düz değil. Merdivenden çıkarken başınızı çarpmamak için dikkat etmek gerekli. Ama ev işte. Hem de benim evim.

Bir yaz dönemiydi evi aldığımızda. İçinde eşyaları hala duruyordu. Bir-iki ay içinde boşaltırız demişlerdi. Bir yıldan uzun süre boşaltmadılar. İlk yılın baharında evi dolaştım, eşyalar iki karış su içinde yüzüyor. Çatı akıyormuş meğer. Rica minnet ve aracı, hammalı biz ayarlayarak boşalttık evi. Evi boşalttılar ama giderken mutfak dolaplarını da söküp götürmüşler. Moralim bozuldu. Maddi olarak sıkışık olduğum bir dönemde, çatı yapılmalı, mutfağa dolap lazım, badana istiyor... Sağolsun babam hepsini yaptırdı. Evin duvarları pembe renkliydi, babama masraf olmasın diye rengi değiştirmedim. Tüm odalarım pembe pembe. Oğlum pek hoşlanmadı bu durumdan ama, oldu işte.

Eski koltuklar,perdeler ile hazırladık evi. Tüm odalar dolmadı. Hala yapılacak çok şey var. Zamanla tamamlanacaktır.

Tam ölçüyü bilmiyorum ama 100-110 metrekare bir bahçem var. Harabe halindeydi. Hatta bahçenin bir kısmı kırık bira şişeleriyle doluydu. Geçen yaz bahçeyi düzenlemeyi düşünüyordum. Ama öyle çok ot sarmıştı ki her yanı. Bir başka sorunlar çıkınca olmadı. Babam yıkık olan bahçe duvarını yaptırdı. Bir de masa falan koymak için beton attırmış kapının önüne.

Sanırım iki tane erik ağacı var bahçede, bir de incir. İncir bahçenin tam ortasında. Aslında beton atılan alan hariç tam kare şeklinde bahçe. Ve ben bahçeye neler ekeceğime karar vermeye çalışıyorum. İnternetten bir sürü sipariş vermeye çalıştım. Sonra vazgeçtim. Önce kabataslak bir çizim yapsam iyi olacak. Ama yine de bana yardımcı olursanız sevinirim.

Köyde geçireceğim zaman yaz dönemleri 3-5 hafta sonu ve bayram tatilleri. Mevsimlik çiçekler olmaz. Susuzluktan kururlar. Kuraklığa dayanıklı çalı türleri olabilir. Bir de yürüyüş yolu yapmalıyım. Kare şeklinde ve hiç bir yükseltisi olmayan,dümdüz bir bahçe. Bizim buralarda taş falan da yoktur,dekoratif olarak kullanmak için. Satın almak gerekli.Ortadaki inciri sökmek gerekecek sanırım. Yoksa büyürse, tüm bahçeyi kaplayabilir.

Şimdilik bu kadar. Bir yerden başlamam gerekiyordu. Sanki buraya yazmazsam bahçem hiç tamamlanmayacak gibi gelmeye başlamıştı. Umarım bu yaz biraz şekle girer.


Bahçenin bulunduğu şehir : Tekirdağ

Bahçenin büyüklüğü : 100-110 metrekare

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Fazla güneş almayan, gölge ağırlıklı bir bahçe.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri :8b

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Köy evimin bahçesi.

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? :Herşeyin içiçe ekildiği ama çiçek,sebze ve otların birbirine karıştığı bir bahçe. Sadece adı bahçeydei. Kendi bir bahçeye benzemiyordu.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : İki yıldır bir şeyler ekmeye, düzenlemeye çalışıyorum.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Profesyonel yardım almadım.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : Yok

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Elime, koluma kuvvet.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Yok.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? :

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) :

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? :

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? :

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? :

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? :

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? :

Toprak özellikleri :

Kompost yapıyor musunuz? : Hayır

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? :

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? :

Bahçeniz organik mi? :

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? :

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? :

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? :

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? :

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? :

Tetanoz aşısı oldunuz mu? :


Düzenleyen abk : 15-03-2016 saat 15:29
abk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön