View Single Post
Eski 07-01-2014, 16:10   #1
yağmur
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Turşu Kavurması

Eskiden memleketim Ordu'da gezici kamyonla köye kadar gelen sera sebzeleri yoktu. Doğal olarak insanlar kışın yiyeceklerini çeşitli yöntemlerle yazdan hazırlardı. Kış günlerinin en vazgeçilmezlerinden biri elbette ki turşulardır. Neyse ki hala bu gelenek devam ediyor. Ordu'da turşu deyince akla önce kara lahana turşusu ardından fasulye turşusu gelir. Bunları bidondan direk sofraya koyup tükettiğimiz gibi kızartarak yahut kavurarak yemeyi de severiz. Bizim oralarda beyaz lahana yetiştirilmiyor ancak şehirde yaşayan akrabalarımızın hemen hepsi onun da turşusunu yapar ve tabi kavurmasını da. Genellikle yan yemek olarak ya da beş çayının yanında atıştırmalık olarak(kahvaltıya da olur) yapılan bu basit tarifi paylaşmak istiyorum. Tarifi; beyaz lahana-fasulye-karışık biberli,domatesli turşularla yapabilirsiniz. Ben en son beyaz lahana turşusuyla yaptığım için onun resmini ekledim.

-Tüketmek istediğiniz kadar beyaz lahana ya da karışık turşu (ben genellikle dolu bir yemek tabağı kadar kullanıyorum)

-1 büyük baş soğan

-1 yemek kaşığı salça (İsteyen salçayla 1 adet domates katabilir)

-3 yemek kaşığı zeytinyağı

Turşuları istediğimiz boyutta doğruyoruz. Sonra soğanlarımızı biraz irice hilal şeklinde doğrayıp zeytinyağı ile kavuruyoruz,. Soğanlar diriliğini yitirince salçayı(tercih edenler küp küp doğranmış domatesi) ekleyip biraz da salçayla kavuruyoruz. En son turşuyu ekleyip,salçayla karıştırıp,kapağını kapatarak 5 dakika kısık ateşte pişiriyoruz.

Not: Turşunuzun suyu süzülmüşse yarım bardak kadar su eklemeyi unutmayın ki yanmasın.

Afiyetle yiyoruz


Name:  IMG_1370.jpg
Views: 2044
Size:  32.4 KB

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön