View Single Post
Eski 29-06-2007, 23:58   #21
igk
Ağaçsever
 
igk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Lüleburgaz - Babaeski -İzmir - Ankara
Mesajlar: 40
Kimin fikriydi bilmiyorum ama Kırklareli'nin Babaeski ilçesinde, ana caddelerden biri boydan boya ıhlamur ağacı dikili. Halk mevsimi geldiğinde vahşi bir şekilde dallarını kopara kopara ıhlamur topluyor. Merdiven dayayıp nazikçe bu işi yapan pek az insan var.
Enfes, iç bayıltıcı kokusu bir yana gölgesi de mükemmel.
Ben şanslı biri olarak aldığım evin bahçesinde bir ıhlamur ağacına kondum. Boyu 2004 te 2 metre kadardı. Sene 2007, duvar üstüne çıksam da ancak ortalardaki dallara uzanabiliyorum.
Elbette, ıhlamuru toplarken dikene ve Allaha şükrediyorum. Sabahları canım istemediğinden, akşamüzerleri de sivrisinekler olduğundan, tam da arodopman'ın tarif ettiği gibi güneşte topladım ıhlamuru.
Geçtiğimiz yıllarda bir yere serer kuruturdum. Bu yıl ıhlamurları birkaç yastık kılıfına doldurdum, mandallarla çamaşır ipine astım. Gölgede, rüzgarla, tane bile dökmeden o kadar güzel kurudular ki.
Ihlamuru Gülriz Sururi'nin, zamanında tarif ettiği gibi, demlik ve çaydanlık kullanarak, aynen çay gibi demliyorum, servis esnasında alt suyunda ilave etmiyorum o kadar.
Servis yaparken şeker yerine bal koyuyorum tatlı isteyenlere. Arada sırada da kaynatma usulu ile hazırlıyorsam, elma - ayva kabuğu, karanfil, tarçın, kabuğu ile beraber limon da katıyorum. Hazır olunca termosa koyuyorum. İstediğimiz zaman içebiliyoruz.

igk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön