View Single Post
Eski 26-12-2013, 13:18   #202
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Edindiğiniz soğanlı bitkiler genelde besili ve çiçek verecek konumdadır.
Bunları ilk yıl ekersiniz, güzel güzel açarlar..ama aynı soğanlar aynı saksılarda bir sonraki yıl açmayabilirler..
Bunun nedenleri şunlar olabilir:
- Soğanlarınız birden fazla yavruya bölünmüş ve bu yavrular çiçek verecek iriliğe henüz ulaşamamış olabilir.
- Saksınız derin ve geniş değildir..Soğanlı bitkilerin 30 santim kadar köklenebildiklerini unutmayın..rahatlıkla köklenebildikleri bir toprak ortamı yoksa küçük kalacaklar ve açamıyabileceklerdir.
- Saksınızda soğanlarınızı çok sık ekmiş ve yeterince beslenemediklerinden gelecek yılın soğanları küçük kalmıştır.Saksıda dahi olsa soğanlar arasında en az 10-12 santim mesafe olmalıdır.
- Saksınızın toprağı yeterli besinlere sahip değildir.Çiçeklenmeyi sağlayan fosfor, soğanların irileşmesini sağlayan potasyum bakımından fakir olabilir..Odun külü, kemik unu, 15.15.15 gübrelerle besin takviyesi yapabilirsiniz.En azından üçte bir oranında çok yanmış hayvan gübresi ilave edebilirsiniz.
- Saksınız tam güneş gören bir yerde değildir.Soğanlarınızın sağlıklı gelişmesi için günde en az 6-7 saat güneş gören bir yerde olması gerekir.
- Son olarak, çiçekler geçtikten sonra bakım, ara gübrelemeye ve sulamayı ihmal etmişsinizdir..En önemli dönem, çiçekler geçtikten sonraki dönemdir..Bu dönemde 1-2 defa hafiften takviye gübrelemesi yapılmalı, sulama ihmal edilmemelidir..Mayıs ayı sonrasında ise sulama kesilmeli, yapraklar kendiliğinden kuruyana kadar beklenilmelidir..Çiçekler geçtikten sonra yapraklar asla kesilmemeli, iple demet haline getirilip bağlanmamalıdır.Ayrıca, çiçekler geçtikten sonra çiçeği saptan 2-3 santim altından kesip atarsanız, soğanların irileşmesine katkısı olacaktır.

Eğer soğanlı bitkileriniz, bu hususları yeterince telafi etmediğiniz için yine de açmıyorlarsa onlardam umudunuzu kesip sakın ama sakın atmayın..
Onları eğer varsa kendi bahçenizde, yoksa bir ahbabınızın bahçesinde bol güneşli, süzek, verimli toprağı olan yere ekin..Orada bir yıl geçirsinler ve kendilerini toparlasınlar..Yeterli beslenme ve doğal koşulların sağladığı avantajla bir yıl sonra yine açabilir duruma geldiklerinde tekrar saksılarınıza ekebilirsiniz.


Düzenleyen pria : 12-02-2014 saat 19:38
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön