View Single Post
Eski 10-12-2013, 12:56   #283
alpay_23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-05-2013
Şehir: erzurum
Mesajlar: 27
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ludisa Excellence Mesajı Göster
Bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışır isem;

1- Bitki doku kültürü ile dut klonlanabiliyor, genellikle MS besi yeri tercih edilir ve besi yerine ek olarak vitaminler, hormonlar, karbon kaynağı (sukrose), ve katılaştırıcı (agar) kullanılır. Kültüre alınacak bitkinin çeşidine göre bu maddelerin konsantrasyonları değişir ancak benim sormak istediğim sterilizasyonu nasıl yapacaksınız, ya da yapıyordsunuz??
2- Evet kullanabilirsiniz.
3- MS besi yerinin pH ayarını 1 ve 0.1 N KOH ve HCL ile yapmak önerilse de amatör olduğunuz söylemini göz önüne alıp asidik durumda az bir miktar karbonat bazik durumda sitrik asit kullanmanız uygundur. Suda önceden bir çözelti hazırlamanıza gerek yok.
4- Evet, bildiğiniz toz şeker(çay şekeri) otoklavdan önce katmanız gerekli. Nedeni ve ne için böyle olduğu konusuyla ilgili biyokimyasal reaksiyonları isterseniz sonra yazarım.
5-IBA yerine köklendirici hormon diye satılan saf IBA içeren toz karışımlardan kullanamazsınız. Ama zaten amacınız amatörce bir deney, gözlem yapmaksa neden olmasın? IBA her bitki sınıfının kültüvasyonu için farklı derişimlerde µM kullanılır, IBA yı ne için ve hangi bitkide kullanacaksınız, bitkiler dokuda büyüdü de aklimizasyon aşamasına mı geçecekler??
6- Bap nedir derken ne işe yaradığı mı molekül yapısı mı anlamadım doğrusu?
7- Kültür kaplarınızdan yaklaşık 40 cm üzerinde daylight florasanlar işinizi görecektir.
8,9- Elinizdeki tabletin yarısını 1 litre besi yerinde eriterek (otoklavdan önce) kullana bilirsiniz.
10-Kısaca besi yerinde bitki tarafından salgılanan bileşikler diyebilirim.
11-Bilmiyorum.
12-Steril toprağa gerek yok.

Ben açıkçası yeni başlayan/başlayacak olan birinin IBA veya MS e değil de kullanacağı özeğin nasıl steril edeceğine nasıl bir ortamda ekim yapacağına, en basitinden alkol su oranına kafa yoracağını sanıyorum, bunu direkt sizin için söylemiyorum sonradan bu mesajları okuyan ve bu konuya ilgi duyanlar için de, bu tür, bir baştan bir sondan sorular konunun anlaşılmasını çok sancılı kılacaktır, benim kanaatim bu yönde.

Sn. alpay_23 sormak çok güzel lakin özellikle bu konuda yaptığınız/yapacağınız bir çalışmanın eş zamanlı fotoları ve yaptıklarınızı paylaşıp, karşılaştığınız sorunlar üzerinden muhakeme yapmak hem sizin hemde daha sonrasında konuyla ilgili olanlar için çok daha faydalı olacağı kanısındayım. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Saygılar.
Hocam yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum. kendi imkanlarım ölçüsünde kurduğum mini bir laboratuvarım var. Hepa filtreli sterilizasyon cihazım, saf su, alkol, çeşitli besiyerleri ve laboratuvar ekipmanlarım mevcut. Aşılama, transfer gibi konularda herhangi bir sterilizasyon sorunum yok. Bitki materyallerini çamaşır suyu alkol saf su ile yapıyorum. Yazdığınız tüm yorumları da okudum. merak ettiğim konular da yukarıdaki konulardı. Sadece bir kaç sorum daha olacak sizi sıkmadıysam. Daha önce bir kez deneme yaptım. fakat bitki meteryallerinin sterilizasyonunda sorun çıktı. olmadı ben de imha ettim. şimdi bir deneme daha yaptım. kavanozlardan bazılarında bulaşıklık oldu ama bazıları hala temiz. Hatta Bir kavanozun içine yerleştirdiğim gül ve böğürtlen çelikleri yeşermeye başladı bile. gülde köklenme de olmaya başladı. en kısa zamanda fotoğraflarını da yükleyeceğim. teşekkür ederim


Düzenleyen alpay_23 : 10-12-2013 saat 15:03 Neden: eksiklik
alpay_23 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön