View Single Post
Eski 07-12-2013, 11:37   #16
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sedag Mesajı Göster
Sn sakaki
Bitkiyi eşim sera gibi ortamı olan bir yerden almış .toprağın değişmesi gerekiyormuydu bilmiyorum geldiği gibi duruyor sararmanin suyla ilgili oldugunu burdan duydum ve su vermeyi kestim .evimiz sıcak ama nem doğal olarak yok. şimdi toprağin üstü kurumuş ama bitkiyi biraz oynatınca dibindeki toprak koyu ve nemli .aslinda saksınıñ altinda taş falan varmı bilmiyorum ..marketen bonsaı toprağı alarak değişim yaparsam olurmu ve toprağın altına çakıl taşı koymalımıyım . aydınlatırsanız sevinirim .ilginize teşekkür ederim
Sn sedag,

Size özetle bazı bilgiler veriyorum:

Işık gereksinimi - Eğer iç ortamda bakıyorsanız/bakacaksanız bitkiniz yaklaşık 1000 lükslük bir ışığa ihtiyaç duyacaktır. Tipik bir ofis/oda ortamının aydınlık değeri yaklaşık 400 lükstür. Güneşli bir havada dış ortamdaki aydınlık değeri ise 32,000 ila 100,000 lüks arası olacaktır. Yani eğer içeride bakacaksanız bitkiniz için en ideali onu bir pencere kenarına yerleştirmek olacaktır.


Sulama ihtiyacı - Toprağının hafif nemli tutulması önerilir ancak bu çok ıslak kalması anlamına gelmez. Eğer toprak çok ıslak kalırsa kök çürümesi başlayabilir. Daima drenajı iyi olan bir karışım kullanın. Fukien tea bitkinizi asla saksısını suya daldırarak sulamayın. Kışın sulamayı, yaz aylarına göre daha da azaltmanızda fayda var. Eğer bulunduğu ortamda nem sağlayabilirseniz bu daha iyi olacaktır.

Isı gereksinimi - Fukien tea soğuk ve karlı bölgeler için ideal bir tür değildir. Fukien tea için bulunduğu ortam ısısının 18 derecenin altına pek düşmemesi gerekir. Sıcak yaz aylarında ise su ihtiyacını yeterince karşıladığınız sürece sıcaklık pek sorun olmaz.


Toprak değişimi - Gerekli ısı, ışık ve nem koşullarını sağladığınız sürece her zaman (kökleri aşırı hırpalamamak kaydıyla) toprak ve saksı değişimi yapabilirsiniz. Saksı/toprak değişiminden sonra bir kaç hafta gübre/besin vermemekte fayda var.


Çakıl taşlarına gelince: Aktaracağınız daha geniş bir saksının dibine çakıl taşları koymanız elbette drenajı düzenleyeceği için faydalı olacaktır.

Kullanacağınız toprak karışımı için kesin bir reçete vermek doğru olmaz. Besin ve gübreyi siz vereceğiniz için toprak karşımının besin içermesi konusunda endişelenmeyin. Toprağı suladıktan sonra suyun 10-15 saniye sonra saksıyı alttan terk ediyor olması, hazırladığınız toprak karışımının iyi bir karışım olduğu anlamına gelir.

Son bir not daha: Sıcak yaz aylarında bitkinin sulama ihtiyacı daha fazla olacaktır.

Umarım bu bilgiler size yeterli gelir

Bol şans.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön